Građani Beča namjeravaju potrošiti 335 miliona eura za božićne poklone

Radiosarajevo.ba
Građani Beča namjeravaju potrošiti 335 miliona eura za božićne poklone
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Božić u Beču

Sudeći po izračunima Privredne komore Beča, 90 posto Bečlija je ove godine spremno da potroši 335 miliona eura (blizu 655 miliona mraka) na božićne poklone, saopšteno je iz Grada Beča.

Kako bi svoju božićnu kupovinu obavili kod domaćih i malih trgovaca, Privredna komora Beč je pokrenula kampanju sa sloganom Ko voli Beč, kupuje u Beču.

"Ukupno 1.900 radnih mjesta se osigurava samo kroz porast božićnog prometa", izjavio je Walter Ruck, predsjednik Privredne komore Beča.

Kako je saopšteno, mali štandovi i trgovci otvaraju nova radna mjesta, obučavaju mladi kadar i značajno oblikuju grad. Na taj način podržavaju bečku adventsku čaroliju i radna mjesta u svom gradu.

Božić u Beču - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Božić u Beču

Kako online kupovina u Austriji bilježi konstantan rast te više od pola troškova odlazi firmama u inostranstvu koje uglavnom ne oporezuju prihode u Austriji, cilj kampanje je, između ostalog, stvoriti jednake mogućnosti za austrijske kompanije i promovisati domaće prozivode i usluge.

Za gotovo polovinu Bečlija (48 posto) pokloni su nezamjenjiva i središnja komponenta božićnih praznika. Svaki kupac u prosjeku kupi 8 i po poklona.

Prosječna cijena po poklonu iznosi nešto više od 40 eura (skoro 80 maraka), a Bečlije najčešće poklanjaju knjige. Čak 48 posto konzumenata planira kupiti knjigu, njih 38 posto namjerava kupiti kupone za odjeće, igračke, uređaje i sl. 

Na trećem mjestu najpopularnijih poklona je garderoba, zatim slijede igračke, kozmetika, slatkiši i novac, saopšteno je iz Grada Beča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije