Austrija / Beč je digitalizirao politiku: Sve o radu gradske vlasti na jednom mjestu

17. 10. 2019. u 14:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Beč je digitalizirao politiku. Digitalna platforma Infodat Wien je riznica političkih dešavanja, saopšteno je iz Grada Beča.

U bazi podataka bečkog gradskog vijeća i pokrajinske skupštine trenutno se digitalizuje 30 godina političkih dešavanja. Opis materije iznosi 200.000 stranica, a do završetka projekta se putem različitih opcija može pretražiti više od 70.000 postupaka, rasprava, govornika i rezolucija.

Kako je saopšteno, digitalna platforma Infodat Wien je riznica političkih dešavanja. Na njoj je pohranjeno 17.710 upita članova bečkog gradskog vijeća, članova pokrajinske skupštine kao i svi odgovori gradske i državne vlade.

"Infodat Wien je fiksni dio RIS sistema (Pravno informativni sistem savezne vlade) koji se održava apsolutno aktuelnim. Već prilikom sjednica se unose sve tačke dnevnog reda i iste se linkuju sa upitima, pravnim materijalima, nacrtima zakona i izvještajima. Sve je javno dostupno na mreži i sadrži korpus koji datira još od 1996. godine", objasnili su iz Grada Beča.

Smatraju da je ovo značajan doprinos transparentnosti rada koji će se u tom pogledu sve dalje razvijati. Platforma Infodat Wien je doprinijela rezultatu istraživanja sprovedenog od strane Transparency International 2017. godine, kada je Beč pozicioniran na sami vrh kao najtransparentnija općina Austrije, saopšteno je.

NEMA KOMENTARA