U Engleskoj počeo najduži štrajk mlađih ljekara

0
AA
U Engleskoj počeo najduži štrajk mlađih ljekara
Foto: Pexels / Ljekari / Ilustracija

Mlađi ljekari u Engleskoj, koji čine oko 50 posto medicinske radne snage, započeli su u srijedu šestodnevni prekid rada, najduži štrajk u historiji Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Doktori nižeg ranga, članovi Britanskog medicinskog udruženja (BMA), štrajkovaće šest dana, od 3. do 9. januara zbog nemogućnosti dogovora o platama.

Okupljajući se ispred bolnice Sent Tomas u Londonu, članovi BMA protestovali su zbog vladine "nedovoljne" ponude za povećanje plata.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

U razgovoru za AA, Robert Laurenson, kopredsjedavajući sindikalnog komiteta mlađih doktora, rekao je da su se suočili sa gubitkom zarade od 26 posto od 2008. godine, jer povećanja plata ne prate rast inflacije.

Podsjetio je da im se nudi povećanje od tri posto dok je stopa inflacije 5,2 posto i ponovio zahtjev za "vraćanje plata".

NHS je upozorio na "tešku novu godinu".

"Štrajk rekordnog trajanja mogao bi predstavljati jedan od najtežih početaka godine za zdravstvene usluge širom zemlje", navodi se u saopćenju.

Iz BMA je saopšteno da ima je cilj da "preokrenu strmoglavi pad" plata s kojim se suočavaju mlađi doktori od 2008. godine.

Prema podacima zdravstvenih službi zemlje, za nešto više od godinu dana zbog štrajkova je pomjereno više od 1,1 milion bolničkih i ambulantnih pregleda.​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije