Velika Britanija šalje avione nad Gazu

7
Hina
Velika Britanija šalje avione nad Gazu
Foto: X.com / Avion / Ilustracija

Velika Britanija pomoći će Izraelu u potrazi za Hamasovim taocima u Pojasu Gaze, saopćila je britanska vlada.

"Kao podršku aktivnostima spašavanja talaca, ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva provodit će zračne patrole iznad istočnog Sredozemlja, uključujući operacije u zračnom prostoru iznad Izraela i Gaze", objavila je britanska vlada u suboru, 2. decembra navečer.

Dužnosnici ministarstva odbrane rekli su da će se niz nenaoružanih aviona koristiti za izviđačke letove, uključujući Shadow R1, koji se koristi za prikupljanje obavještajnih podataka.

Sudar automobila i motora na ulazu u Sarajevo: Dvije osobe povrijeđene

Sudar automobila i motora na ulazu u Sarajevo: Dvije osobe povrijeđene

Avioni će se koristiti isključivo za lociranje talaca, a nadležnim vlastima bit će proslijeđene samo informacije koje se odnose na njihovo spašavanje, saopćeno je.

Hamas je oteo oko 240 ljudi tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Izrael i Hamas prošle sedmice su dogovorili prvo primirje uz posredništvo Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, a ono je dva puta nakratko produljeno. Hamas je za vrijeme primirja oslobodio 105 talaca, a Izrael 240 palestinskih zarobljenika.

Izrael pretpostavlja da je u Pojasu Gaze zarobljeno još 137 ljudi. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je među njima još 15 žena i dvoje djece.

Hamas je saopćio da će nastaviti pregovore o oslobađanju preostalih talaca tek kad se okonča rat u Gazi. Primirje je završilo u petak ujutro, a borbe su se ponovno rasplamsale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije