Velika Britanija šalje avione nad Gazu

7
Hina
Velika Britanija šalje avione nad Gazu
Foto: X.com / Avion / Ilustracija

Velika Britanija pomoći će Izraelu u potrazi za Hamasovim taocima u Pojasu Gaze, saopćila je britanska vlada.

"Kao podršku aktivnostima spašavanja talaca, ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva provodit će zračne patrole iznad istočnog Sredozemlja, uključujući operacije u zračnom prostoru iznad Izraela i Gaze", objavila je britanska vlada u suboru, 2. decembra navečer.

Dužnosnici ministarstva odbrane rekli su da će se niz nenaoružanih aviona koristiti za izviđačke letove, uključujući Shadow R1, koji se koristi za prikupljanje obavještajnih podataka.

Uspješna potraga na Trebeviću: Nakon skoro tri sata traganja pronađeni nestali otac i sin

Uspješna potraga na Trebeviću: Nakon skoro tri sata traganja pronađeni nestali otac i sin

Avioni će se koristiti isključivo za lociranje talaca, a nadležnim vlastima bit će proslijeđene samo informacije koje se odnose na njihovo spašavanje, saopćeno je.

Hamas je oteo oko 240 ljudi tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Izrael i Hamas prošle sedmice su dogovorili prvo primirje uz posredništvo Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, a ono je dva puta nakratko produljeno. Hamas je za vrijeme primirja oslobodio 105 talaca, a Izrael 240 palestinskih zarobljenika.

Izrael pretpostavlja da je u Pojasu Gaze zarobljeno još 137 ljudi. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je među njima još 15 žena i dvoje djece.

Hamas je saopćio da će nastaviti pregovore o oslobađanju preostalih talaca tek kad se okonča rat u Gazi. Primirje je završilo u petak ujutro, a borbe su se ponovno rasplamsale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije