Dječak iz Engleske koji je nestao prije 6 godina pronađen u Francuskoj: 'Želim samo da čujem baku'

0
Radiosarajevo.ba
Dječak iz Engleske koji je nestao prije 6 godina pronađen u Francuskoj: 'Želim samo da čujem baku'
Foto: BBC / Alex Batty

Britanac Alex Batty nestao je u dobi od 11 godina nakon što je s majkom i djedom otišao na odmor u Španiju. Baka mu je bila zakonski skrbnik i dječak je trebao doletjeti kući 8. oktobra 2017. godine. Međutim to se nije dogodilo.

S majkom Melanie Batty, koja nije imala roditeljsko skrbništvo nad Alexom, i njenim ocem Davidom Battyjem, dječak je 30. septembra 2017. otputovao u vilu u područje blizu Marbelle.

Kad se nisu vratili u Veliku Britaniju policija je pokrenula opsežne istrage zajedno sa španskim vlastima, ali otkrili nisu ništa.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Njegova baka Susan Caruana razgovarala je s britanskim medijima svih ovih godina, stalno je ponavljala kako obožava svog unuka, a kako su godine prolazile izjavljivala je da se boji kako ga više nikada neće vidjeti.

"Samo se nadam da će ovaj apel pomoći da ga pronađemo", govorila je i ponavljala kako bez njega, njen život nema smisla. Za BBC je 2018. rekla kako vjeruje da su Alexova majka Melanie i djed David odveli dječaka da živi s duhovnom zajednicom u Maroku. Ispričala je da oni traže alternativni način života i da ne žele da Alex ide u školu.

Sada, nakon punih šest godina, vijesti iz Francuske govore da je 17-godišnji Alex pronađen živ i zdrav, te da je njegov identitet potvrdio javni tužitelj Toulousea.  

BBC je izvijestio kako je dostavljač u Francuskoj uočio dječaka kako hoda cestom u podnožju Pireneja, noseći ruksak i skejtbord i, sažalivši se nad njim, pokupio ga je i ukrcao u vozilo. Vozač je s Alexom proveo tri sata zajedno u vožnji kamionom, a dječak mu je ispričao svoju priču.

Rekao je da je živio u nekoj vrsti 'mobilne' komune. Nije bio pod nikakvom prisilom, ali je rekao da je svoju majku smatrao pomalo čudnom i da je odlučio da ne želi takav život, te da želi ići svojim putem.

[twitter]https://twitter.com/BBCNews/status/1735315996905243135[/twitter]

Tinejdžer je danima hodao kroz brda. Pitao je vozača može li posuditi njegov telefon i poslao poruku preko Facebooka svojoj baki, rekavši joj da je dobro i da je želi vidjeti. 

Alex, njegova majka i djed posljednjih su sedmica živjeli između Ariege i Audea u južnoj Francuskoj u šatorima i karavanama razapetim u divljini, izvijestio je list La Depeche. Područje u podnožju Pireneja poznato je po tome što privlači ljude koji su u potrazi za alternativnim načinom života

O dječaku se trenutno brine francuska socijalna služba. Britanska policija je kontaktirana preko ambasade u Parizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije