Obrat u slučaju Madeleine McCann: Portugalska policija se ispričala roditeljima nestale djevojčice

0
Radiosarajevo.ba
Obrat u slučaju Madeleine McCann: Portugalska policija se ispričala roditeljima nestale djevojčice
Foto: Kolaž / Madeleine, Kate i Gerry McCann

Portugalska policija ispričala se roditeljima Madeleine McCann zbog načina na koji su postupili tokom istrage u slučaju njezina nestanka. Madeleine je nestala u portugalskoj turističkoj destinaciji Algarve u maju 2007.

Delegacija viših službenika policije otputovala je iz Lisabona u London ranije ove godine, javlja BBC. Susreli su se s Gerryjem McCannom, Madeleineinim ocem, i ispričali se zbog načina na koji su detektivi istraživali slučaj i postupali s porodicom.

Porodica McCann nije komentirala ovu situaciju. U septembru 2007., četiri mjeseca nakon što je Madeleine nestala, Kate i Gerry McCann postali su osumnjičenici.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Optužba za insceniranje otmice

Oboje su ispitali detektivi koji su vjerovali da su roditelji inscenirali otmicu i sakrili Madeleineino tijelo. Njezina majka rekla je da su joj ponudili da prizna kako je zataškala smrt svoje kćeri u zamjenu za kraću zatvorsku kaznu.

Zna se zašto se prekopavalo jezero u slučaju nestale Maddie. Britanski par našao stravičan prizor

Zna se zašto se prekopavalo jezero u slučaju nestale Maddie. Britanski par našao stravičan prizor

Goncalo Amaral, viši detektiv koji je vodio slučaj, kasnije je uklonjen iz istrage, ali je nastavio pisati knjigu optužujući McCannove da su umiješani u nestanak njihove kćeri. Rekao je da tako brani svoj profesionalni ugled.

Supružnici McCann tužili su bivšeg detektiva zbog klevete, ali je slučaj odbačen na portugalskom vrhovnom sudu. Par se žalio Europskom sudu za ljudska prava, ali je izgubio i tu parnicu u septembru 2022.

Istraga nije vođena na adekvatan način

Portugalska policija sada kaže da njihova početna istraga Madeleineina nestanka nije vođena na adekvatan način, da se u to vrijeme nije pridavala dovoljna važnost nestaloj djeci i da se nije cijenio položaj njezinih roditelja kao stranaca u okruženju koje ne razumiju, piše Telegram.

Portugalska policija sad je podržala njemačke vlasti koje vjeruju da je 46-godišnji Nijemac Christian Brückner ubio Madeleine. Hans Christian Wolters, jedan od njemačkih tužioca na ovom slučaju, pozdravio je ispriku portugalskih vlasti.

"To je dobar znak i dokaz je da se nešto kreće u slučaju McCann, da postoji napredak", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije