Zna se zašto se prekopavalo jezero u slučaju nestale Maddie. Britanski par našao stravičan prizor

0
Radiosarajevo.ba
Zna se zašto se prekopavalo jezero u slučaju nestale Maddie. Britanski par našao stravičan prizor
Foto: Twitter / Madeleine McCann

Britanski par je izjavio za Daily Mail kako su primijetili čudan "oltar" za nestalu Madeleine McCann na brani koju je policija pretraživala prošle sedmice - samo sedam mjeseci nakon što je nestala.

Umirovljeni par, koji je zatražio da budu imenovani samo kao Ralf i Ann, bili su toliko uznemireni onim što su vidjeli da su sve uslikali i poslali portugalskim detektivima, misleći da imaju značaj, ali, iznenađujuće, nikada nisu dobili odgovor.

Sastojao se od kamenih blokova u obliku strelice koja je ukazivala prema piknik mjestu koje je prošle sedmice prekopano od strane policije. Privremeni spomenik bio je opterećen velikim kamenom i na njemu je bio buket cvijeća i fotografija otete Madeleine.

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Prije tri godine - kada je glavni osumnjičeni Christian Brueckner identificiran od strane njemačke policije - par je kontaktirao detektive nakon što su vidjeli apel za sve koji su bili na odmoru na Algarvu kada je Madeleine nestala u maju 2007. godine da se jave.

Ovaj put, njemački službenici iz BKA (jedinica za kriminalističku istragu) odgovorili su unutar nekoliko sati na e-mail Ralfa i Ann i ispitivali ih telefonom nekoliko sati prije nego što su ih zamolili da daju službenu izjavu.

Počela nova potraga za Madeleine McCann
Foto: EPA-EFE: Počela nova potraga za Madeleine McCann

To postavlja pitanje da li su njihove informacije bile razlog zbog kojeg su njemačke vlasti zatražile pretragu udaljenog piknik područja kampa na obali brane blizu Silvesa, koje je Brueckner zlokobno nazivao svojim "malim rajem".

Iz njihove kuće za odmor, samo nekoliko minuta vožnje od brane, penzionisani građevinac Ralf i bivša blagajnica Ann opisali su čudan pronalazak. Ralf, 66-godišnji otac dvoje djece, rekao je: 'Bilo je oko Božića 2007. godine, tako da je Madeleine nestala samo nekoliko mjeseci ranije i otišao sam do brane s Ann, našom tada 16-godišnjom kćerkom i psom...

"Naša kći je potrčala ispred nas i odjednom nam je samo viknula: 'Brzo, dođite i pogledajte, ovdje je neko morao umrijeti."

Kada smo došli dolje, primijetili smo niz kamenova koji se protezao prema vodi, a na posljednjem je bio buket svježih bijelih ljiljana. Otišli smo i pogledali, a na kamenu gdje je bilo cvijeće bila je fotografija Madeleine.

"Nije bilo nikakve poruke i sve je bilo vrlo čudno."

Počela nova potraga za Madeleine McCann
Foto: EPA-EFE: Počela nova potraga za Madeleine McCann

Ann je rekla: "Sada mi trnci prolaze kroz tijelo kada razmišljam o tome jer kad smo vidjeli gdje je policija pretraživala proteklih dana, moglo se vidjeti da je to mjesto prema kojem su kamenovi pokazivali.

Tada, kada smo to pronašli, cijela stvar bila je toliko čudna. Tada sam pomislila: 'Je li neko bacio Madeleine u vodu pa se vratio da napravi oltar u njeno sjećanje?' Bilo je tako čudno."

Par je kontaktirao portugalsku policiju kako bi im javili za svoje otkriće i poslali im fotografije, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Čudno je da su cvijeće i fotografija nestali kada su se vratili samo dva dana kasnije.

Ralf i Ann su stavili taj incident iza sebe, ali su izvadili fotografije prije tri godine nakon što su vidjeli vijesti koje su Bruecknera imenovale kao glavnog osumnjičenog.

Počela nova potraga za Madeleine McCann
Foto: EPA-EFE: Počela nova potraga za Madeleine McCann

Ralf je rekao: "Odmah sam kontaktirao BKA u Njemačkoj i rekao im što imamo i dobio sam odgovor unutar nekoliko sati.

Htjeli su znati sve što smo vidjeli, a zatim su me zamolili da im pošaljem slike i poslali su mi kartu brane, moleći me da označim gdje su bili kamenovi.

Njemačka policija bila je vrlo zainteresirana za ono što smo imali i postavljali su pitanja o tome zašto smo bili tamo, čime se bavimo, a zatim su nas zamolili da dođemo dati izjavu."

Ann je rekla: "Rekli su da su bili u tom području nekoliko mjeseci ranije, ali nisu rekli zašto.  Zamolili su nas da dođemo u Wiesbaden, gdje im je sjedište, jer su to shvatili vrlo ozbiljno i željeli su nas upoznati lično.

Ralf nije mogao doći, pa sam otišla sama i tamo sam bila nekoliko sati, objašnjavajući što smo vidjeli i pokazujući im fotografije. Imamo kuću za odmor u Portugalu već godinama i dolazimo na brane od kasnih 1990-ih, pa je dobro poznajemo i onda smo se ovdje penzionisali."

Slučaj Madeleine McCann: Policija potvrdila da istražuje tvrdnje vidovnjaka

Slučaj Madeleine McCann: Policija potvrdila da istražuje tvrdnje vidovnjaka

Brana je prvi put pretražena šest mjeseci nakon otkrića para, ali samo od strane advokata Marcosa Aragaoa Corriea, koji je finansirao dvije pretrage brane zajedno sa španskom detektivskom agencijom Metodo 3, koju je unajmila porodica McCann.

Njegova potraga otkrila je vreću životinjskih kostiju i dječju čarapu, ali potpuna policijska pretraga nikada nije provedena - sve do prošle sedmice.

To ponovno postavlja pitanja o tome kako je portugalska policija prvobitno provela svoju operaciju.

Patricia de Sousa Cipriano, šefica Udruženja nestale djece, rekla je: "Ako ove nove pretrage brane Arade potvrde očigledne pogreške u istrazi, tada portugalska policija mora opravdati svoje postupke i osigurati da se to ne ponovi."

Uzorci tla uzeti sa područja koje je pretraživano protekle sedmice poslani su u Njemačku na analizu, ali izvori sugeriraju da ništa od stvarnog značaja nije pronađeno.

Roditelji Madeleine McCann
Foto: EPA: Roditelji Madeleine McCann

Njemački tužitelj umanjio je izvještaje da je pronađen grudnjak, odjeća i drugi predmeti, piše Daily Mail

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije