Iz jezera izdvojene vreće s dokazima: Krije li se u njima rješenje misterija Madeleine McCann?

0
Radiosarajevo.ba
Iz jezera izdvojene vreće s dokazima: Krije li se u njima rješenje misterija Madeleine McCann?
Foto: Twitter / Posljednja slika Madeleine McCann

Portugalske vlasti uz pomoć njemačke policije u utorak su počele pretraživati akumulacijsko jezero u blizini područja gdje je britanska djevojčica Madeleine McCann nestala 2007. kada je imala tri godine.

Prva je to javnosti poznata reaktivacija istrage neriješenog slučaja u posljednjih nekoliko godina, a koja je uslijedila nakon prošlogodišnjeg poteza njemačkih tužitelja, koji su identificirali Nijemca Christiana Bruecknera kao službenog osumnjičenika za nestanak djevojčice Madeleine.

Kako pišu strani mediji, pripadnici vatrogasne brigade dopremili su gumeni čamac dok su policajci češljali područje oko brane Arade, koji se nalazi 52 kilometra u unutrašnjosti od odmarališta odakle je nestalo dijete.

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

Izvor upoznat s istragom rekao je Reutersu da se operacija u općini Silves provodi na zahtjev njemačkih vlasti. Drugi izvor rekao je da portugalska policija smatra da su slabe nade da će potraga donijeti bilo kakav napredak u slučaju. Tokom pretrage jezera policajci su viđeni kako izdvajaju vreće s mogućim dokazima.

Tužiteljstvo u Braunschweigu, koje je radilo na Bruecknerovom slučaju, saopćilo je u utorak da njemački savezni ured kriminalističke policije pomaže portugalskim vlastima, ali nisu željeli dati dodatne pojedinosti o istrazi.

Što se do sada zna o potrazi za Madeleine McCann

Što se do sada zna o potrazi za Madeleine McCann

Portugalska pravosudna policija zadužena za operaciju odbila je komentirati potragu.

Brueckner, osuđeni zlostavljač djece i diler droge, nalazi se iza rešetaka u Njemačkoj jer je silovao 72-godišnju ženu u istom području regije Algarve odakle je nestala djevojčica za kojom se bezuspješno traga.

Njemačka policija rekla je u junu 2020. da se Madeleine smatra mrtvom i da je Brueckner vjerojatno odgovoran.

Brueckner je negirao bilo kakvu umiješanost i nije optužen ni za kakav zločin povezan s tim.

Već je bio u zatvoru u Njemačkoj zbog silovanja i ubistva 72-godišnje žene, a sada je također optužen za višestruke seksualne prijestupe koji su se navodno dogodili između 2000. i 2007. godine.

U Portugalu počela nova potraga za Madeleine McCann: Zatvoreno područje umjetnog jezera

U Portugalu počela nova potraga za Madeleine McCann: Zatvoreno područje umjetnog jezera

Policija u Njemačkoj tvrdi da ima “konkretne dokaze” da je Britanka mrtva iako to nije dokazano.

Brueckner je navodno koristio žuto-bijeli VW T3 Westfalia kamper u Praia da Luzu – odmaralištu u Algarveu gdje su McCannovi bili na odmoru u vrijeme kada je Madeleine nestala. Njemački tužitelji kažu da telekomunikacijski podaci pokazuju da je Brueckner primio telefonski poziv 3. maja 2007. u blizini apartmana za odmor u Praia da Luzu iz kojeg je nestala trogodišnjakinja, ali on navodno tvrdi da je bio kilometrima udaljen u društvu neimenovane mlade Njemice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije