! / Treći val u EU: U Francuskoj kritično, Belgija i Poljska uvode još strože mjere

28. 03. 2021. u 07:46:00 Hina

Shares: 11

Francuska, pogođena trećim valom zaraze koronavirusom, nalazi se u epidemijski "kritičnoj" situaciji te je danas dodatno ograničila kretanje, a epidemiološke mjere postrožene su i u Belgiji i Poljskoj.

Premijer Jean Castex je rekao da treći val ne prestaje rasti, što Francusku dovodi u "kritično" stanje.

Francuske vlasti postrožile su danas kontrole u zračnim lukama i na naplatnim kućicama na autocestama kako bi nadzirale mjere ograničenja u saobraćaju.

Mjere koje su već na snazi u 16 od 101 departmana, uključujući Pariz i parišku regiju, u petak u ponoć su proširene na još tri departmana.

U tim je zonama kretanje ograničeno na 10 kilometara, kao i napuštanje departmana bez valjanog razloga. Dućani su zatvoreni, a razredi su prepolovljeni.

Za razliku od nekih ostalih zemalja u Europi, Francuska je odlučila ostaviti škole otvorenima zbog straha da bi veliki broj učenika bio lišen kvalitetnog obrazovanja te zbog mentalnih problema koji se pojavljuju kod mladih uslijed "zatvaranja".

U ostatku Francuske je na snazi policijski sat od 19 sati do šest sati.

Francuska, ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFA: Francuska, ilustracija

Barovi, restorani i kulturna mjesta su zatvorena u cijeloj zemlji.

Zbog trećeg vala epidemije Španija traži negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sve osobe koje kopnenom granicom ulaze u zemlju iz Francuske.

Belgija uvodi zabranu za sve poslove koji se obavljaju kontaktno, posebno za frizerske salone, uz izuzetak medicinskog osoblja.

Osim trgovina s hranom, ljekarni i knjižara, sve ostale trgovine se zatvaraju.

Poljska je odlučila zatvoriti jaslice i dječje vrtiće, velike trgovine s namještajem, kao i željezarije te trgovine koje prodaju alate i strojeve za kuće i okućnice.

Također se zatvaraju kozmetički i frizerski saloni.

U crkvama će sada biti dopuštena jedna osoba na 20 četvornih metara, umjesto dosadašnjih 15.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA