U Španiji primjetan sve veći broj turista iz Francuske

Hina
U Španiji primjetan sve veći broj turista iz Francuske
Printscreen / Ilustracija

Mladi turisti iz Francuske masovno dolaze u susjednu Španjolsku jer su restriktivne mjere puno blaže nego u njihovoj zemlji, a to kod lokalnog stanovništva izaziva strah od daljnjeg širenja koronavirusa.

“Došle smo da bismo malo udahnule zraka”, kaže mlada Francuskinja na terasi kafića u Madridu, držeći u ruci času piva i otpuhujući dim cigarete. Ona i prijateljica ostat će nekoliko dana u glavnom gradu Španjolske.

Madrid je jedan od glavnih gradova Europe s najblažim restriktivnim mjerama, a toplo vrijeme čini ga dodatno atraktivnim ovih dana. Svi objekti otvoreni su za publiku, osim nogometnih stadiona i drugih sportskih događanja. Restorani i kafići smiju raditi do 23 sata, stoga su puni.

“Ovo je užasno, grozno…”, kaže 75-godišnja Pilar u pratnji supruga u centru grada. “Mladi se skupljaju po noći i piju”, dodaje.

Stanovnici Madrida već godinu dana nose zaštitne maske i nemoguće je vidjeti nekoga ko se ne pridržava te mjere, međutim kafići i putovanja tokom praznika za Uskrs tempirana su virusna bomba.

17 autonomnih pokrajina samostalno provodi mjere.

Iz pokrajine Madrida ne smije se izlaziti, a ne smije se nju ni ulaziti bez opravdanog razloga, poput odlaska na posao. Potrebno je imati potvrdu prilikom ulaska ili izlaska, ali to vrijedi samo u teoriji.

Tek posljednjih dana policajci na nekim stanicama provjeravaju putnike, jer je primjetan porast dolazaka i odlazaka. Gradske vlasti pouzdaju se u poštenje i zdrav razum stanovnika, ali mnogi mladi putuju radi razonode. Neki nabavljaju potvrde kako bi prikrili stvarnu svrhu putovanja.

“Trebalo bi ograničiti mobilnost puno strožije nego što se to do sada provodi. Ova situacija predstavlja velik rizik za izbijanje novog vala epidemije”, smatra profesor Alberto Infante s madridskog Sveučilišta Carlos III.

Španjolsko ministarstvo zdravstva savjetuje zatvaranje kafića u svim dijelovima zemlje gdje je u posljednje dvije sedmice dijagnosticirano preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije