Njemačka: Spahn traži strogi dvosedmični lockdown

0
Hina
Njemačka: Spahn traži strogi dvosedmični lockdown
Foto: EPA-EFE / Njemačka

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je u subotu da misli da je zemlji potrebno zatvaranje u trajanju od 10 do 14 dana kako bi se stavilo pod kontrolu brzo širenje zaraze koronavirusom.

"Ako pogledamo brojke, uključujući današnje, zapravo trebamo još barem 10 do 14 dana tokom kojih ćemo zaista isključiti svoje kontakte, svoju mobilnost", rekao je.

Po Spahnu, Njemačka treba karantin tokom uskrsnih blagdana kao i prošle godine, kada je građanima bilo jasno kazano da ostanu kod kuće i izbjegavaju sve kontakte.

Spahn je također rekao da će Njemačka vjerojatno početi davati Johnson & Johnsonovo cjepivo protiv COVID-19 od sredine aprila.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je to cjepivo, četvrto zaredom u Uniji, 11. marta, ali još nije počela njegova isporuka.

Ranije u subotu, njemački liječnici intenzivne skrbi poručili su da je dvotjedni karantin jedini način da se izbjegne preopterećenje bolnica dok se zemlja bori s trećim valom pandemije.

Čelnik njemačkog udruženja za intenzivnu i hitnu medicinu Christian Karagiannidis pozvao je, u razgovoru za Rheinische Post, političare da odmah obustave planirana otvaranja zbog brzog povećanja broja zaraženih.

Institut Robert Koch za kontrolu bolesti u subotu je prijavio najveću stopu sedmodnevne incidencije na 100.000 stanovnika od sredine siječnja: 124,9. Dan prije iznosila je 119,1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije