Stručnjaci izjavljuju: Šta je to uzrokovalo zvukove lupanja u okrugu zarona podmornice Titan?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci izjavljuju: Šta je to uzrokovalo zvukove lupanja u okrugu zarona podmornice Titan?
Foto: Ocean Gate / Podmornica Titan

Implozija koja je ubila pet članova posade podmornice Titan sada je predmet istrage agencija iz četiri zemlje.

Podmornica je uništena malo manje od dva sata od početka urona prema olupini Titanika 18. juna, pri čemu su živote izgubili izvršni direktor OceanGatea Stockton Rush, otac i sin Shahzada i Suleman Dawood, Hamish Harding i Paul-Henri Nargeolet.

Tajne detektivski uređaji američke mornarice otkrili su anomaliju blizu olupine Titanika ubrzo nakon što je Titan otišao sa svog podržavajućeg broda Polar Prince, a vjeruje se da je to bio trenutak "katastrofalne implozije" karbonskog vlaknastog trupa podmornice.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Očajna potraga za preživjelima trajala je četiri dana dok daljinski upravljano vozilo nije pronašlo polje krhotina koje je kasnije identificirano kao dijelovi nestale podmornice.

Nade su porasle kada je Obalna straža SAD-a otkrila da su sonar uređaji detektovali zvukove lupanja u području potrage, ogromnom području sjevernog Atlantskog okeana.

Izvor zvukova lupanja nije identifikovan, ali stručnjaci su iznijeli nekoliko teorija o mogućem porijeklu.

Šta je američka mornarica čula u trenutku kada je podmornica Titan nestala?

Šta je američka mornarica čula u trenutku kada je podmornica Titan nestala?

Šta su bili zvukovi lupanja?

U utorak, 20. juna, otkriveni su "zvukovi kucanja" u području potrage, što je malo podiglo nadu da bi preživjeli ipak mogli biti pronađeni.

"Ne znamo izvor tog zvuka, ali tu informaciju smo podijelili s mornaričkim stručnjacima radi klasifikacije", rekao je admiral Obalne straže John Mauger.

Zvuk je detektovan u 2 sata po lokalnom vremenu od strane kanadskog aviona P-3. Zvukovi su ponovno detektovani u srijedu, 21. juna. Službenici su priznali da su zvukovi "nepotpuni" i da ih analiziraju mornarički stručnjaci dok je operacija traganja i spašavanja još uvijek bila u toku.

"Što se tiče zvukova posebno, iskreno, ne znamo šta su", rekao je kapetan Jamie Frederick iz Obalne straže novinarima u srijedu.

22. juna je stručnjak Carl Hartsfield rekao da postoji mnogo mogućih objašnjenja za te zvukove.

"More je vrlo kompleksno mjesto, očito - ljudski zvukovi, zvukovi prirode, i vrlo je teško razlikovati izvore tih zvukova ponekad", rekao je za novinarski portal.

Veliki broj brodova koji su se nalazili u tom području također bi stvarali zvukove koje bi senzori mogli detektovati. Neki stručnjaci su sugerisali da su zvukovi lupanja zapravo zvukovi odvajanja olupina - ili s Titanika ili s podmornice - u okeanu.

Podmornica Titan
Foto: Screenshot: Podmornica Titan

Jeff Karson, profesor emeritus zemaljskih i okolišnih znanosti na Sveučilištu Syracuse, dok je potraga bila u tijeku, je rekao da bi zvuk mogao biti "kompleksan odjek" koji dolazi od zvukova koji se odbijaju od polje krhotina Titanika.

Rekao je da je ideja da su zvukovi lupanja možda povezani s preživjelima previše optimistično.

"Da li je to zaista lupanje ili samo neki neidentificirani zvuk? Mislim da je to sada precizniji opis", rekao je prošle srijede.

Stefan Williams, profesor morske robotike na Univerzitetu u Sydneyju, rekao je da bi zvukovi mogli biti stvoreni od strane morskih životinja poput kitova. Rekao je da su postojala izvješća o posadama zarobljenih podmornica koje su lupale po trupu plovila kako bi signalizirale svoju lokaciju.

Chris Parry, bivši zapovjednik britanske kraljevske mornarice, rekao je da bi zvukovi mogli potjecati iz brojnih podvodnih izvora.

Mala utjeha za porodice: Da li će tijela poginulih u podmornici Titan biti pronađena?

Mala utjeha za porodice: Da li će tijela poginulih u podmornici Titan biti pronađena?

"U okeanu postoji puno mehaničke buke. Pokušati razlikovati to od zvukova kucanja je besplodan posao."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije