Zašto i koliko brzo dolazi do implozije? Snimak koji objašnjava šta se desilo u podmornici Titan

0
Radiosarajevo.ba
Zašto i koliko brzo dolazi do implozije? Snimak koji objašnjava šta se desilo u podmornici Titan
Foto: Printscreen / YouTube / Implozija vagona cisterne

Jedan temeljni zakon svemira ostaje istinit – ako se nešto dogodi, MythBustersi ili Simpsonovi su to predvidjeli. Nakon nedavne katastrofalne implozije podmornice Titan, snimak MythBustersa u kojem oni testiraju kako implozija zapravo izgleda, ponovno se pojavio i prilično je dramatičan.

Tim MythBusters pokušao je simulirati imploziju koja se, kako vidimo na snimku, dogodila s vagonom cisterne. Napravljen od čelika debljine 1,27 centimetara (0,5 inča), tanker je imao fantastične sigurnosne rekorde sve do jednog kobnog dana.

Navodno je tanker očišćen parom iznutra i izvana, stvarajući kipuću okolinu unutar oklopa. Pogreška je bila u tome što su ga zatvorili u ovom stanju, stvarajući visoki pritisak unutar zapečaćenog tankera bez prostora za bijeg, piše Iflscience.com.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Nakon što se ovo ohladilo, unutrašnji pritisak je pao jer više nije bilo vruće pare koja 'se gurala' prema van, stvarajući ogroman nivo pritiska s vanjskim zrakom.

Tokom epizode, početni testovi nisu uspjeli jer se čini da je struktura bila dovoljno jaka da izdrži pritisak.

Međutim, potišteni Mythbustersi stvaraju udubljenje u čeliku, slabeći strukturu. Zatim uvode vakumsku pumpu kako bi dodatno snizili pritisak unutra. Nakon napetog čekanja, cisterna konačno otkazuje.

Slomivši se prema unutra u tren oka, tanker pretrpi katastrofalan strukturni kvar, te dobije izgled 'smrskane limenke'.

Iako može izgledati dramatično, imajte na umu da je razlika u pritisku za ovaj tanker samo jedna atmosfera. Za podmornicu Titan, pritisak je bio oko 375-400 atmosfera. Pri tim pritiscima, implozija je vjerovatno bila znatno brža i razornija, vjerojatno bi fragmentirajući cijelu podmornicu u samo djeliću sekunde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije