Pravni stručnjak otkriva: Da li porodice poginulih u podmornici Titan mogu tužiti OceanGate?

0
Radiosarajevo.ba
Pravni stručnjak otkriva: Da li porodice poginulih u podmornici Titan mogu tužiti OceanGate?
Foto: Društvene mreže / Stradali putnici podmornice Titan

Prema pravnom stručnjaku, porodice četvero turista koji su prošle sedmice poginuli na podmornici Titan nemaju pravne osnove za tužbu protiv OceanGatea ako se na to odluče.

"Mislim da uopšte nemaju slučaj. Bili su svjesni rizika i preuzeli su ga, pa ne bi trebali biti u mogućnosti dobiti tužbu", rekao je Richard Daynard, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Northeastern, prenose 24sata.hr.

Daynard je uporedio situaciju s kompanijama koje proizvode cigarete. OceanGate je bio otvoren s rizicima, tri puta su na prvu stranicu ugovora spomenuli potencijalnu smrt.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Kompanije cigareta godinama su govorile ljudima kako su cigarete u redu, te da stvarno nema nikakvih opasnosti", rekao je te dodao kako vjeruje da su vlasnici duhanskih proizvoda izlagali svoje kupce riziku, ali ne i sebe. Istaknuo je da je osnivač OceanGatea Stockton Rush poginuo na podmornici.

"Rush je zapravo znao puno o tome šta radi, tako da je ovo bilo dovoljno sigurno ako je bio spreman i sam ući. Stoga mislim da je jako teško reći da se kompanija ponašala nepromišljeno, jer je izvršni direktor kompanije bio tamo dole s njima", rekao je Daynard.

Prema Daynardu, tužba bi bila održiva samo ako se može dokazati da su putnici prevareni ili ako se može dokazati da se Rush ponašao nepromišljeno.

Mama mladića koji je stradao u podmornici: Prepustila sam mu svoje mjesto, imao je veliku želju...

Mama mladića koji je stradao u podmornici: Prepustila sam mu svoje mjesto, imao je veliku želju...

Daynard je istaknuo da je putovanje povezano s rizicima te da se situacija ne može usporediti s običnim putovanjem poput krstarenja ili letova modernim avionom. Umjesto toga, usporedio je to s onim kad su braća Wright pozvala turiste u eksperimentalnoj fazi testiranja aviona.

"Ovo je očito nešto eksperimentalno. To je nešto što očito razvija tehnologiju i neku vrstu naše tehnološke mašte i ljudi su toga bili itekako svjesni i svjesno su potpisali papire", rekao je Daynard koji smatra da će porodicama možda biti teško pronaći advokate koji bi uzeli slučaj.

"Advokati ne pokreću tužbe osim ako misle da postoji šansa da dobijete tužbu da stvarno naplatite štetu", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije