Imao je 13 godina kada je sišao do olupine Titanica: Sada opisuje svoje iskustvo

0
Radiosarajevo.ba
Imao je 13 godina kada je sišao do olupine Titanica: Sada opisuje svoje iskustvo
Foto: Instagram / Sebastijan Haris

Sebastijan Haris imao je samo 13 godina kada je 2005. krenuo na putovanje do olupine broda Titanic.

Kao najmlađa osoba koja je bila na takvom putu, opisao je to iskustvo.

Sebastijan Haris krenuo je na put sa ocem, vođom ekspedicije Titanik G. Majklom Hairsom, na ruskoj podmornici Mir II koja je zaronila do dubine od 3.800 metara.

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

Ispričao je za The U.S. Sun da je izgubio svijest tokom putovanja - koje je trajalo 12 sati - nakon "malog sigurnosnog problema".

"Odjednom su nivoi kiseonika počeli da padaju, onesvijestio sam sam se", rekao je. Srećom, Harisov otac i njegovi suputnici nisu bili pogođeni time, "inače je moglo da bude kobno", primjetio je Sebastijan koji je brzo došao svjesti.

"Imali smo mjerače kiseonika unutar podmornice koji su pokazivali niže nivoe kiseonika od normalnih. Pa smo ga pojačali, a onda sam se vratio u igru", prisjetio se.

Kako je dodao, ovakve opasnosti "redovno se dešavaju" na putovanju ka olupini, upozoravajući na rizike puta. "Sertifikacija i sigurnost ovih vozila su tako važni. Ove aktivnosti su same po sebi opasne", istakao je, a o najtežem momentu je dodao sledeće: "Do određenog nivoa bio sam blaženo neuk, ali u drugačijim okolnostima to je moglo da se završi tragedijom".

Zašto i koliko brzo dolazi do implozije? Snimak koji objašnjava šta se desilo u podmornici Titan

Zašto i koliko brzo dolazi do implozije? Snimak koji objašnjava šta se desilo u podmornici Titan

Tinejdžer koji je nastradao na podmornici prošle nedjelje bio je majstor u slaganju Rubikove kocke.

Sebastijan Haris intervjuisan je nakon tragedije podmornice Titan gde je poginulo petoro ljudi kako je prošlog četvrtka saopštila kompanije "OceanGate" u člje vlasništvu je bila ova podmornica.

"Rekao sam svom tati: "'Stari, ova podmornica ne može da preživi tako duboko u okeanu. Bio sam zabrinut jer nisam mislio da podmornica može izdržati takav pritisak i nije bilo trebalo da ide tako daleko", otkrio je kako je reagovao na vijest o tome da se Titan uputio do olupina broda, piše People.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije