Mala utjeha za porodice: Da li će tijela poginulih u podmornici Titan biti pronađena?

0
Radiosarajevo.ba
Mala utjeha za porodice: Da li će tijela poginulih u podmornici Titan biti pronađena?
Foto: Ocean Gate / Podmornica Titan

Slučaj podmornice Titan šokirao je svjetsku javnost, a nakon što je potvrđeno da putnici nisu preživjeli, počelo se nagađati da li će njihova tijela ikada biti pronađena. 

Pet putnika podmornice Titan, koja se koristila kako bi se turistički obilazila olupina broda Titanic, i službeno su proglašeni mrtvima nakon što je otkriveno kako je u ovom plovilu došlo do implozije. 

Tim tragičnim saznanjem potraga u ovom slučaju nije završena. Sada se prelazi na potragu za bilo kakve informacije koje se mogu iskoristiti iz ovog slučaja, kako se ne bi ponavljao u budućnosti. 

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Isto tako, kao što je to praksa u ovakvim tragedijama, potraga se nastavlja i za posmrtnim ostacima putnika ove podmornice. Nažalost, šanse za pronalazak njihovih tijela su jako male. 

Dva su ključna faktora koja određuju šanse pronalaska tijela u ovom slučaju. Prvi je svakako teren, odnosno činjenica da su preminuli bili na 3800 metara dubine. Istaživanje u ovom dijelu mora je u najmanju ruku teško, negdje čak i nemoguće

Ovo je pet putnika koji su tragično preminuli u podmornici Titan

Ovo je pet putnika koji su tragično preminuli u podmornici Titan

Najveća šansa za pronalazak njihovih ostataka daje se robotima, koji mogu doći do ovih dubina. Nažalost, nikakav put ljudi prema ovim dubinama nije moguć

Drugi faktor je pojava implozije. Iako je suštinski suprotna eksploziji, implozija sama po sebi vodi do jedne vrste ekplozije. Drugim riječima, nakon što dođe do implozije, odmah dolazi i do eksplozije zbog pritiska, koji je ogroman na ovim dubinama

Samim tim, šansa za pronalazak cijelog tijela je ravna nuli, a i za dijelove tijela je jako teško vjerovati da se mogu pronaći u cijelosti. Ono što se može naći su kosti, koje mogu izdržati eksploziju zbog te količine pritiska, ali i ovo će biti ravno čudu, ako dođe do pronalaska. 

@starfieldstudio

Submarine implosion demonstration. Educational #submarine #titan #titanic

♬ Amityville Horror - Scary Halloween Sound Effects - Halloween Sound Effects

Podsjetimo, pet putnika podmornice Titan nestalo je u nedjelju, 18. juna. Potraga za ovim plovilom trajala je sve do četvrtka, 22. juna, kada je, prema procjenama stručnjaka, u podmornici nestalo kisika. Ubrzo je otkriveno da je došlo do implozije, te je potvrđeno da niti jedan putnik nije preživio. 

Više o ovoj tragediji možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije