Osnivač OceanGatea u programu uživo saznao strašne vijesti o Titanu: "Izvinite, šta je nađeno?"

0
Radiosarajevo.ba
Osnivač OceanGatea u programu uživo saznao strašne vijesti o Titanu: "Izvinite, šta je nađeno?"
Foto: Twitter / Guillermo Sohnlein

Trenutak kad je jedan od osnivača kompanije OceanGate Expeditions, saznao da je pronađen otpad sa njihove nestale podmornice 'Titan' snimljen je kamerom u programu uživo.

Kontakt sa podmornicom 'Titan' je nestao kad je u nedjelju tokom ekspedicije petočlane posade do olupine 'Titanika', koja leži na dubini od 3.800 metara oko 700 kilometara od obale Newfoundlanda u Kanadi.

Bio je pod vodom oko sat i 45 minuta kad je izgubio kontakt sa matičnim brodom Polarni princ. U podmornici su na fatalnom putovanju bili britanski istraživač i milijarder Hamish Harding (58), izvršni direktor OceanGatea (OGE) Stockton Rush, 73-godišnji francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet i pakistanski biznismen Šahzada Dawood (48) i njegov sin Suleiman.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Na osnovu dosad dostupnih informacija, svi putnici Titana su poginuli u stravičnoj imploziji. Riječ je o procesu u kojem je podmornica bila bukvalno smrvljena usljed ogromnog hidrauličnog pritiska vode koji ju je okruživao.

Guillermo Sohnlein, koji je zajedno sa Rašom osnovao OGE 2009, davao je intervju novinaru BBC kad mu je rečeno da su neki dijelovi nađeni na okeanskom dnu u potrazi za nestalom podmornicom Titan.

"Izvinite… šta je nađeno?", upitao je šokirani Sohnlein.

Ovo je pet putnika koji su tragično preminuli u podmornici Titan

Ovo je pet putnika koji su tragično preminuli u podmornici Titan

Novinar mu je odgovorio da je trenutno sve što zna da je otpad nađen. Djelovalo je da je Sohnlein ostao bez daha i da je zatečen viješću, za koju je najvjerovatnije znao šta znači – da je podmornica implodirala.

"Nisam siguran (kakav je to otpad) jer prvi put čujem ovo, ali znam da je protokol za izgubljene komunikacije da upravljač podigne podmornicu na površinu. Od početka sam uvijek mislio da je to vjerovatno ono što bi Stokton uradio. U tom slučaju postaje veoma teško naći podmornicu jer površinski brod ne bi znao da se približava niti gdje da gleda. Moj najveći strah u čitavoj ovoj stvari.. je da oni plutaju negdje na površini i da ih je prosto veoma teško naći", rekao je on.

Ali, kasnije se ispostavilo da nađeni otpad pripada Titanu.

Šta je američka mornarica čula u trenutku kada je podmornica Titan nestala?

Šta je američka mornarica čula u trenutku kada je podmornica Titan nestala?

U četvrtak je Američka obalska straža saopštila da je petoro putnika Titana poginulo u "katastrofalnoj imploziji", čime je okončana velika potraga za podmornicom izgubljenom tokom ekspedicije do slavne olupine Titanika.

Uzrok implozije još je nepoznat, ali stručnjaci kažu da je malo slabljenje vanjskog trupa podmornice dovoljno da se dogodi katastrofa. Naime, što dublje zaranjate, to više vode imate iznad sebe koja onda vrši pritisak na vas.

Brojni snimci na internetu prikazuju kako izgleda implozija podmornice. Na jednoj simulaciji vidi se podvodno vozilo nalik Titanu koje se spušta ka morskom dnu i iznenada se zgužva kao limena konzerva, a potom rasparča u dijelove, prenosi Blic.

Podmornica Titan
Foto: Screenshot: Podmornica Titan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije