Dovela do smrti putnika na podmornici Titan: Šta je implozija?

3
Radiosarajevo.ba
Dovela do smrti putnika na podmornici Titan: Šta je implozija?
Foto: Ocean Gate / Podmornica Titan

Pet putnika podmornice Titan preminulo je u tragičnoj nesreći, potvrđeno je u četvrtak, 22. juna. 

Oni su se uputili prema olupini broda Titanic u nedjelju, 18. juna, te su uskoro proglašeni nestalima. Nažalost, u četvrtak je potvrđeno kako su svi članovi ekspedicije preminuli

Službeni uzrok smrti, prema mišljenju stručnjaka, bio je implozija podmornice. Iako je smrt mogla nastupiti i zbog nestanka kisika, koji se desio oko 13:00 sati po našem vremenu u četvrtak, istraga francuskog robota pronašla je dijelove podmornice koji ukazuju na imploziju

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Za razliku od eksplozije, gdje sila ide van objekta, implozija se dešava kada sva sila u nekom prostoru povuče prema unutra. Drugim riječima, iz podmornice se izvukao sav zrak i stvorio se vakum, koji je doveo do kolapsa konstrukcije samog plovila. 

Do ove pojave obično dolazi zbog vanjskih faktora. U slučaju podmornice Titan, pritisak na oko četiri kilometra dubine jednostavno je bio previsok. Zbog pritiska, došlo je do kolapsa vanjskih zidova plovila, koji su se, nažalost, sklopili ka putnicima i doveli do njihove smrti. 

@starfieldstudio

Submarine implosion demonstration. Educational #submarine #titan #titanic

♬ Amityville Horror - Scary Halloween Sound Effects - Halloween Sound Effects

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije