Počinje suđenje: I državljanin BiH među optuženima za šverc 77 tona cigareta vrijednih milione

0
Radiosarajevo.ba
Počinje suđenje: I državljanin BiH među optuženima za šverc 77 tona cigareta vrijednih milione
Foto: AA / Francuska policija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Državljanin Bosne i Hercegovine našao se protekle sedmice na optuženičkoj klupi suda u Bordou zajedno sa još 19 optuženih, koji se terete za šverc 77 tona cigareta, vrijednih desetine miliona evra.

Kako stoji u optužnici, oni su nekoliko francuskih gradova snabdjevali cigeretama proizvedenim u Sloveniji, a koje nesumnjivo podsjećaju na brend Marlboro, poznatog proizvođača Philip Morris.

Pored državljanina BiH, optuženi potiču iz Jermenije, Ukrajine, Gruzije, a oni će pred sudom odgovarati kao organizovana kriminalna grupa, što zbog šverca cigareta, što zbog pranja novca.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Ukoliko budu osuđeni, čeka ih kazna do 10 godina zatvora kao i milionska novčana kazna.

Mari Karolin Blaz, jedna od advokata optuženih izjavila da je sve ovo prilično “preuveličano” te da će suđenje biti pravo mjesto gdje će se utvrditi istina.

Jedan od argumenata advokata optuženih jeste da se radi o “sitnim ribama”, koji su samo bili izvršioci posla koji su dobijali od svojih nalogodavaca.

Zbog šverca cigareta uhapšen predsjednik kluba iz ABA lige

Zbog šverca cigareta uhapšen predsjednik kluba iz ABA lige

“Da li zaista mislite da bi neko od tih sa vrha došao u Francusku i rasturao cigarete?”, rekao je jedan od advokata, pišu Nezavisne, dok lokalni mediji dodaju: 

Prema uredu javnog tužitelja u Bordeauxu, u zapadnoj Francuskoj, cigarete su prevezene u kamionima iz Slovenije prije nego što su pohranjene u kutije u Francuskoj. Kupljene za oko 13 eura (26 KM), kriminalci su ih prodavali za dvostruko više, ili oko četvrtine prodajne cijene u to vrijeme na francuskom tržištu.

Ova mreža vodila je trgovinu cigaretama u gradovima Nantes, Bordeaux, Montpellier i Béziers, na zapadu i jugu Francuske.

"Istragom i prikupljenim dokazima može se utvrditi da je krijumčarenje omogućilo krijumčarenje 77 tona cigareta između oktobra i decembra 2020", ocjenjuje državni tužilac.

Hapšenje u BiH: Uhvaćen Crnogorac, sumnjiči se za šverc "težak" 600.000 KM

Hapšenje u BiH: Uhvaćen Crnogorac, sumnjiči se za šverc "težak" 600.000 KM

U aprilu 2021. prva operacija usmjerena na veleprodajne preprodavače rezultirala je hapšenjem sedam osoba u Francuskoj, što je dovelo do prvih optužnica pred specijaliziranom međuregionalnom jurisdikcijom (JIRS) u Bordeauxu.

U koordinaciji sa slovenskim pravosudnim tijelima u januaru 2022. obavljeni su pretresi u više proizvodnih pogona u Sloveniji, "smještenih u diskretnim hangarima smještenim na skrivenim lokacijama", navodi tužiteljstvo detalje slučaja koji je šokirao Europu. Omogućili su zapljenu više od 26 tona sirovog duhana, 29 milijuna filtera za cigarete kao i nekoliko strojeva za proizvodnju.

"Ovi dokazi ilustriraju razmjere krijumčarenja krivotvorenih cigareta u Europi", dodaje tužiteljstvo.

Godine 2022. francuski carinici zaplijenili su gotovo 650 tona krijumčarenog duhana, što je povećanje od gotovo 60 posto u jednoj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije