Tužilaštvo BiH traži pritvor: Kako su policajci i carinici švercovali voće, povrće, sadnice i vozila

1
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH traži pritvor: Kako su policajci i carinici švercovali voće, povrće, sadnice i vozila
Foto: SIPA / SIPA / ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog Sudu BiH za određivanje mjere pritvora za osam službenika agencija za provedbu zakona, kao i preostalu trojicu osumnjičenih.

Predložena mjera pritvora odnosi se na osumnjičene: Miću Filipovića, rođen 1974. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, Dragana Ostojića, rođen 1967. godine u Bogatiću, Srbija, državljanin BiH i Srbije, Dragana Grgića, zvani Grga, rođen 1970. godine, pripadnika Granične policije Bosne i Hercegovine, terenskog ureda Bijeljina, državljanin BiH i Srbije, Milutina Turkića, zvani Miki, rođen 1983. godine, državljanin BiH, Gorana Milutinovića, rođen 1979. godine u Bugojnu, pripadnika MUP-a RS, PU Bijeljina, Đuru Todorovića, rođen 1998. godine u Brčkom, pripadnika MUP-a RS, PU Bijeljina, Marinka Blagića, zvani Čoka i Čokalj, rođen 1970. godine u Potpeći, carinski službenik UINO BiH, Lazara Nađevića, rođen 1960. godine u Bijeljini, carinski službenik UINO BiH, Tome Dragića, rođen 1964. godine u mjestu Dragaljevac Gornji, carinski službenik UINO BiH, Slađane Stević, rođena 1974. godine u Wuppertallu, Njemačka, carinski službenik UINO BiH i Vida Ilića, rođen 1964. godine u Brčkom, pripadnika Granične policije BiH.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizirani kriminal, krijumčarenje, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, davanje i primanje mita, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužitelj detaljno obrazložiti pritvorski prijedlog.

Predmet kodnog naziva "Divič" odnosi se na osobe osumnjičene da su u okviru organiziranog kriminala, činjenjem koruptivnih krivičnih djela, omogućavali nezakonit uvoz velikih količina raznih roba sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te na taj način sticali veliku nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu budžetu BiH.

Pritvor je predložen iz razloga što je za dio osumnjičenih postoji opasnost od bjekstva, jer osim državljanstva BiH, imaju i državljanastvo Srbije, a također jer je za istragu potrebno da se osumnjičeni udalje iz kapaciteta institucija za provođenje zakona, te da se spriječi da boravkom na slobodi ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponove kazneno djelo ili dovrše započeto.

"Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, zadokumentirali su da je navedena organizirana skupina, za period od oko nekoliko mjeseci, realizirala više desetina nezakonitih slučajeva isporuka velikih količina razne robe, najviše voća, povrća, sadnica, kao i auto dijelova i mašinskih komponenti. Osumnjičeni pripadnici carine UINO BiH, Granične policije i MUP-a RS, terete se da su za novčane naknade nezakonito omogućavali prelazak vozila preko granice, na teritoriju BiH i obratno u Srbiju", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se dodaje da Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, imaju stratešku opredijeljenost za borbu protiv korupcije, naročito onih vidova koruptivnih krivičnih djela, u čije izvršenje su uključeni pripadnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije