"Divič": SIPA pokrenula veliku akciju u BiH, u toku pretresi na više lokacija

1
Radiosarajevo.ba
"Divič": SIPA pokrenula veliku akciju u BiH, u toku pretresi na više lokacija
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Policija (Ilustracija)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, u sklopu operativne akcije "Divič", na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Bijeljine započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija u vezi 11 osumnjičenih lica.

Osumnjičena lica se dovode u vezu da su s ciljem ostvarenja protivpravne imovinske koristi organizovali grupu za organizovani kriminal čiji su članovi kontinuirano i u dužem vremenskom periodu provodili aktivnosti koje su se odnosile na krijumčarenje i prevoz razne robe bez porijekla preko državne granice sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i obratno, preko Graničnog prijelaza Popovi (Pavlovića most).

Kako se navodi, sumnjiče se da su izbjegavali mjere carinske kontrole na način da su davali novac pripadnicima njihove grupe za organizovani kriminal, carinskim službenicima na Graničnom prijelazu Popovi (Pavlovića most), policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Policijske uprave Bijeljina, koji su neizvršavanjem svojih službenih dužnosti bez kontrole propuštali vozila sa krijumčarenom robom bez validnih računa i na taj način su obezbjeđivali nesmetano krijumčarenje robe u Bosnu i Hercegovinu, bez carinskog evidentiranja i plaćanja uvoznih dažbina.

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Iz navedenog, nastavljaju, proizilaze osnovi sumnje da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima "Krijumčarenje","Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "Nesavjestan rad u službi", "Davanje dara i drugih oblika koristi", i "Primanje dara i drugih oblika koristi" propisana  Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te krivična djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" i "Primanje mita" propisana Krivičnim zakonikom RS.

Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima Ministrstva unutrašnjih poslova RS i Policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

"O konačnom ishodu operativne akcije 'Divič' javnost će biti informisana naknadno, po završetku planiranih aktivnosti", zaključuju iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije