Europol o hapšenju jednog od najtraženijih bjegunaca: Kako je Mladen Samardžija švercovao kokain?

0
Radiosarajevo.ba
Europol o hapšenju jednog od najtraženijih bjegunaca: Kako je Mladen Samardžija švercovao kokain?
Foto: MUP RS / Policija/Ilustracija

Jedan od najtraženijih bjegunaca u Еvropi Mladen Samardžija (33) uhapšen je u ponedjeljak, 11. decembra, u munjevitoj akciji policije na Jahorini.

Samardžija je u utorak, 12. decembra, predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

Kako je ranije objavio portal Radiosarajevo.ba, njemu je određen pritvor.

Bravo, dobri ljudi: Prikupljena sredstva za liječenje Selme (13)

Bravo, dobri ljudi: Prikupljena sredstva za liječenje Selme (13)

U međuvremenu oglasili su se i iz Europola.

"Organi za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Europola, uhapsili su bjegunca koji se nalazi na listi najtraženijih u EU. Osumnjičeni, koji je bio državljanin Bosne i Hercegovine i Slovenije, bio je navodni vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju", naveli su iz Europola.

U saopćenju navode da Samardžiju traže slovenačke vlasti te da je pod istragom zbog trgovine drogom i pranja novca.

"Vlasti vjeruju da je osumnjičeni regrutovao saučesnike i obezbijedio im vozila sa namjenski napravljenim skrivenim odjeljcima za prevoz i prodaju kokaina i heroina. Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila. Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, vatreno oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 eura u gotovini", saopćeno je iz Europola.

Europol je dodao da je podržao operativne aktivnosti, olakšao razmjenu informacija i obezbijedio obavještajni paket i analitičku podršku.

"Na dan akcije, Europol je pružio podršku za unakrsnu provjeru operativnih informacija u realnom vremenu", zaključeno je u saopćenju Europola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije