Pandemija pokazala koliko su važni: Njegovatelji moraju biti bolje plaćeni

Radiosarajevo.ba
Pandemija pokazala koliko su važni: Njegovatelji moraju biti bolje plaćeni
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kao posljedica pandemije koronavirusa, došlo je do dramatičnog zaokreta u percepciji javnosti o njegovateljima. Većina ljudi vjeruje da bi ovi radnici trebali biti bolje plaćeni i bolje cijenjeni, pokazalo je istraživanje, čije je rezultate objavio The Guardian.

Prema danas objavljenoj anketi, 65 % ispitanika podržava povećanje poreza na dohodak za finansiranje povećanja plaća njegovateljima. 

Sam Smethers, izvršni direktor dobrotvorne organizacije, rekao je kako je kriza pokazala koliko se oslanjamo na radnike na prvoj liniji fronta, posebno na slabo plaćene radnike, ali i koliko se loše postupa sa njima.

"Sektor socijalne brige Vladi nije na prvom mjestu i javnosti je to jasno. To se mora promijeniti, kazao je on, objasnivši da bi radnici u ovom sektoru, minimum,trebali imati dobru zaštitu, pristojne uslove rada i solidnu plaću. 

Prema anketi Savanta ComRes, 48% ispitanika ne mislii da je Vlada na početku pandemije dala dovoljno prioriteta socijalnim ustanovama, dok 26 % vjeruje da jeste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije