Njemačka traži 25.000 radnika: Njegovateljima nude oko 4.800 KM bruto plaće

Radiosarajevo.ba
Njemačka traži 25.000 radnika: Njegovateljima nude oko 4.800 KM bruto plaće
Arhiv / Ilustracija
Novi njemački ministar za zdravstvo Jens Spahn objavio je svojevrsni poziv za zapošljavanje njegovatelja, a naveo je i konkretne brojke kazavši da je trenutno otvoreno 17.000 radnih mjesta, dok će dodatno biti otvoreno njih još 8.000.

Riječ je o radnim mjestima koja su otvorena za građane Europske unije, zbog velike potrebe za radnicima iz ove grane medicine u Njemačkoj u prethodnom periodu.

Davorko Vidović, bivši ministar rada i socijalne skrbi u hrvatskoj vladi, konstatira kako su njega i skrb osoba treće životne dobi doslovno postali posebna grana njemačkog gospodarstva. Osim smještaja u ustanove, domove i hotele za starije osobe, njima je prilagođena i proizvodnja, čime je, po Vidoviću, stvorena industrija koja se mjeri u milijardama eura, piše Al Jazeera.

"U Njemačkoj su skloniji dati posao i preferirati Europljane, ljude koje su im bliži po kulturnim navikama. U tom smislu, Hrvatska i Hrvati, koji su tradicionalno poznati njemačkom tržištu rada, a vrijede kao prilično pouzdani i europeizirani, posebno su interesantni za tu vrstu djelatnosti", objašnjava Vidović.

Prema podacima njemačke Agencije za zapošljavanje, na koje se pozivaju tamošnji mediji, mjesečna plaća za zaposlene njegovatelj(ic)e iznosi 2.436 eura bruto (oko 4.800 KM), dok je za najamnike 205 eura (oko 400 KM) niža.

"Obično angažiraju po dvije osobe, pa netko 15 dana radi kao njegovatelj(ica), a drugih 15 dana odlazi kući dok ga na istom radnom mjestu zamjenjuje kolega ili kolegica. Iz hrvatske perspektive dobiju pristojnu plaću, iako su 24 sata na raspolaganju tim osobama. No, imaju smještaj, relativno solidno mogu zaraditi i pritom ne izgubiti kontakt s obitelji u domovini", dodaje Vidović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije