Socijaldemokratska stranka / Olaf Scholz - novi njemački kancelar?

27. 09. 2021. u 22:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) će biti najjača stranka u novom sazivu njemačkog parlamenta Bundestaga.

Taj uspjeh je prije svega zasluga njihovog kancelarskog kandidata Olafa Scholza, piše DW.

On je javnosti kao kandidat predstavljen u augustu 2020. i od tada raste kako njegova popularnost, tako i njegove stranke. Presudne za taj uspjeh su bile slike i prizori Olafa Scholza u kriznim situacijama.

Savezni ministar financija Olaf Scholz s ozbiljnim pogledom hoda po područjima stradalima u katastrofalnim poplavama i obećava milijardsku pomoć. Uoči četvrtog vala korone najavljuje produženje financijske potpore za poduzetnike do kraja ove godine.

S mobitelom na uhu stoji ispred Kapitola u Washingtonu gdje pregovara o globalnom oporezivanju. Juri brzim čamcem kroz lagunu u Veneciji gdje se na sastanku skupine G20 zalaže za međunarodni dogovor o porezima.

Tako je SPD u predizbornoj kampanji predstavila svog kancelarskog kandidata. 

Stranački program je lijevi, ali kandidat baš i nije

Kandidatura je prije svega bila veliko iznenađenje zato što je Olaf Scholz samo nekoliko mjeseci ranije želio postati predsjednik SPD-a i nije u tome uspio.

Na stranačkim izborima krajem 2019. nešto konzervativnijeg Scholza pobijedio je lijevo orijentirani dvojac Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans. Dakle, SPD se odlučio za kancelarskog kandidata kojeg nije želio za stranačkog predsjednika.

„Našli smo put za vrlo usku i vrlo harmoničnu i emocionalnu suradnju", komentirao je Scholz. Njegova reakcija pokazuje kako se suočava s krizama.

U svojoj dugoj političkoj karijeri je već doživio pojedine potrese, ali ništa ga nije na duže vrijeme izbacilo iz takta.

Scholz, doduše, u parlamentarnom istražnom odboru nije baš imao sjajan nastup, ali za njega nije bilo političkih posljedica. Vjerojatno i zato što pandemija koronavirusa već više od godinu dana zasjenjuje sve ostalo. Scholz je to znao iskoristiti.

Treba se znati prodati 

Kada bi se kandidirao za stranačke dužnosti, Scholz je u pravilu bilježio najlošije rezultate. Unatoč tome mu je uspio uspon u karijeri.

Bio je glavni tajnik SPD-a, savezni ministar rada, senator za unutarnje poslove i gradonačelnik u Hamburgu, a onda je 2018. ušao u vladu Angele Merkel.

Mada se smatra pripadnikom konzervativnog krila SPD-a, čini se da se na njega ne mogu primijeniti kategorije kao što su „desno" ili „lijevo". 

Olaf Scholz je tek kasnije naučio da se u politici radi i o inscenaciji i „prodaji" sebe samog i svojih poruka.

U međuvremenu djeluje osjećajnije i ljubaznije. I to funkcionira. U ispitivanjima javnog mnijenja je postao najomiljeniji kancelarski kandidat.

"Tko želi da ja postanem kancelar, mora birati SPD", upozorio je Scholz. I to je očito urodilo plodom. Proteklih sedmicaje SPD znatno dobio na popularnosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)