Socijaldemokrati tijesno pobijedili na izborima u Njemačkoj

0
Hina
Socijaldemokrati tijesno pobijedili na izborima u Njemačkoj
Foto: EPA-EFE / Olaf Scholz

Njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili "jasan mandat" da vode vladu prvi put od 2005. godine i da okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vodstvom Angele Merkel.

Socijaldemokrati (SPD) iz lijevog centra trenutno osvajaju 26 posto glasova, a iza njih s 24.5 posto je Merkelin konzervativni blok CDU/CSU, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF, ali, obje su stranke vjerovale da bi mogle voditi sljedeću vladu.

Budući da nijedan veliki blok nema većinu, a oba bi nerado ponovila svoju neugodnu "veliku koaliciju" od posljednje četiri godine, najvjerojatniji ishod je trostrani savez koji vode ili socijaldemokrati ili Merkelini konzervativci.

Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Dogovor o novoj koaliciji mogao bi potrajati mjesecima, a vjerojatno će uključivati manje Zelene i Liberalne demokrate (FDP).

"Sada vodimo u svim anketama", rekao kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz rokom okruglog stola s drugim kandidatima.

"To je ohrabrujuća poruka i jasan mandat kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti dobru, pragmatičnu vladu za Njemačku", dodao je nakon što se ranije obratio ushićenim pristalicama SPD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije