SPD ima prednost, ali daleko od toga da je priča gotova

0
Radiosarajevo.ba
SPD ima prednost, ali daleko od toga da je priča gotova
Foto: EPA-EFE / SPD

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) na putu je da odnese tijesnu pobjedu na nedjeljnim saveznim izborima, prema posljednjim projekcijama u nedjelju navečer, što bi joj omogućilo „čist mandat“ za sastav vlade, po prvi put od 2005. godine i 16-godišnje vladavine bivše kancelarke Angele Merkel.

Prema projekcijama koje je u nedjelju kasno navečer objavila televizija ZDF, SPD je imao 26 posto glasova, a demokršćanski blok Angele Merkel CDU/CSU 24,5 tvrdi Reuters.

No, obje stranke još uvijek ustrajavaju na preuzimanju sastavljanja nove koalicijske vlade, piše Al Jazeera

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

SPD - undefined

Foto: EPA-EFE: SPD

Najvjerovatniji rasplet za sastav nove vlade je koalicija tri stranke, koju bi vodila jedna od ove dvije, SPD ili CDU/CSU.

Dogovor o koaliciji može potrajati mjesecima, a navjerovatnije će uključivati dvije manje stranke, Zelene i FDP.

„Vodimo prema svim podacima“, rekao je kandidat za kancelara iz SPD-a Olaf Scholz, koji bi mogao postati četvrti njemački kancelar iz redova socijaldemokrata od Drugog svjetskog rata, nakon Willyja Brandta, Helmuza Schmidta i Gerharda Schroedera.

No, kandidat CDU/CSU Armin Laschet tvrdi da njegova stranka još nije spremna priznati poraz.

Armin Laschet - undefined

Foto: EPA-EFE: Armin Laschet

Na parlamentarnim izborima glasači su birali 20. saziv Bundestaga, a prema posljednjim podacima, SPD je u blagom vodstvu.

Povećanje broja zastupnika

Merkelin CDU/CSU zabilježio je najlošiji rezultat u historiji, dok je SPD-u popularnost porasla, kao i Zelenim, koji su na trećem mjestu.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 47 stranaka, a pravo glasa imalo je oko 60,4 miliona birača.

Građani su imali mogućnost birati između 6.211 kandidata u 299 izbornih jedinica u 16 saveznih država.

Očekuje se da će se broj zastupnika u Bundestagu, koji broji 709 zastupnika, još više povećati zbog različite primjene u izbornom sistemu.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik CDU-a, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije