Bodo Weber o izborima: Šta Njemačka poslije Merkel može učiniti u BiH?

1
F. V.
Bodo Weber o izborima: Šta Njemačka poslije Merkel može učiniti u BiH?
Privatni album / Bodo Weber

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) na putu je da odnese tijesnu pobjedu na saveznim izborima. Prema posljednjim projekcijama, koje je sinoć objavila televizija ZDF, SPD je imao 26 posto glasova, a blok demokršćanski blok Angele Merkel CDU/CSU 24,5 prenio je sinoć Reuters.

Šta govore rezultati izbora?

Međutim, procjene govore da bi pregovori o novoj vladi mogli trajati mjesecima, a poznati njemački analitičar Bodo Weber ističe u razgovoru za Radiosarajevo.ba da bi Angela Merkel mogla da na mjestu kancelarke dočeka Novu godinu.

"Ovi rezultati, zapravo, najviše potvrđuju ono što su ankete i pokazivale u protekla dva mjeseca, a to je da će biti mala razlika između SPD-a i CDU/CSU-a, te da će rezultat biti tijesan, mnogo više nego je bilo prije par mjeseci kada je uvjerljivo vodio SPD. Dok će, kako je predviđano, Zeleni završiti na trećem mjestu. To je zanimljivo jer smo imali skoro 40 posto neodlučnih birača. Sada imamo situaciju kojom SDP vodi, ali to je suviše tijesno da se može reći ko će ići na prvo mjesto", kazao je Weber za Radiosarajevo.ba.

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Sasvim jasno da sad imamo više koalicijskih mogućnosti.

"Imamo mogućnost koja se ne može potpuno isključiti, a to je će biti na sceni ponovo velika koalicija. Opcija jeste da jedna od dvije vodeće stranke uđe u koaliciju sa Zelenim i liberalima. Postoji i mogućnost da velika koalicija uzme Zelene u savez. Treba imati u vidu da su Zeleni i liberali dosta suprotni u političkim stavovima. Imali smo iskustvo prošlih izbora i dugih pregovora, te Jamajka koalicije sa Zelenima i liberalima. Poslije su liberali istupili iz pregovora. Dakle, predstoje nam višemjesečni pregovori", objašnjava Weber.

Šta rezultati njemačkih izbora znače za Zapadni Balkan?

"Treba sačekati. Može se reći da je vodeća uloga gospođe Merkel zadnjih pet-šest godina bila oslabljena. Ona nije imala više snage da se protivi francuskom predsjedniku Emmanuleu Macronu koji je blokirao pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. On je protiv politike proširenja", podsjeća Weber, dodajući da Merekel nije nudila Macronu sadržaj za "glavnu temu", a to su unutrašnje reforme EU.

Zeleni kao nada

Sagledavajući odnose u eventualnim koalicijama u Njemačkoj, Weber primjećuje da su Zeleni najodlučniji, najaktivniji i najpozitivniji spram politike proširenja.

"Velika koalicija je jedina opcija gdje Zeleni ne bi bili zastupljeni. Pošto je to opcija najmanje vjerovatna, može se reći da su Zeleni najveća nada ne samo njemačke politike, veći i njemačke vodeće uloge u politici EU, gdje je specifična
politika proširenja prema Zapadnom Balkanu. Potrebno je jedno snažnije oživljavanje njemačke uloge, a najviše nade leži na Zelenima", smatra naš sagovornik.

Dodaje kako EU i Zapad nemaju zajedničku politiku, a kamo li stratešku politiku prema BiH. Takva pozicija je, smatra Weber, velikim dijelom zaslužna za ovo "tmurno stanje deceniju i pol u BiH".

"Politika Merkel je bila najslabija i najmanje odlučna u odnosima prema BiH. Vjerujem da bi najsnažniji imput mogao stići od Zelenih na primjer u kontekstu tzv. reforme Izbornog zakona BiH", dodao je Weber.

Schmidt-ovi kontakti

Vjeruje da će svoju ulogu imati i novi visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Schmidt je kandidat odlazeće kancelarke, i to u situaciji kada ovo nije doba Paddyja Ashdowna. Ne može visoki predstavnik bez vodeće uloge EU napraviti preokret u politici međunarodne zajednice prema BiH. On je, također, došao u prelaznoj godini. Međutim, on može biti faktor sa svojim kontaktima, kao bivši ministar, kao parlamentarac u Bundestagu. On može gurnutu buduću vladu ka onome što ja vjerujem da jeste jedna njemačka jeste stanju, dakle, da pokrene inicijativu unutar EU za prijeko potrebne strateške, dugoročne, cjelovite politike prema BiH, te da, u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, to bude dio jedne zapadne politike", zaključio je Weber.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije