Olaf, Olaf: Je li ovo nasljednik Angele Merkel?

0
Radiosarajevo.ba
Olaf, Olaf: Je li ovo nasljednik Angele Merkel?
FOTO: EPA / Olaf Scholz

Njemačka danas bira novi sastav Bundestaga te nasljednika dosadašnje kancelarke Angele Merkel, koja je 16 godina suvereno vladala Njemačkom.

Pravo glasa ima oko 60 miliona birača.

Za upravljanje Njemačkom bore se SPD-ov Olaf Scholz i Armin Laschet. Oni su dva najistaknutija kandidata za kancelarsko mjesto, piše AP News.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Ankete pokazuju malu razliku među njima, s tim da je umjereni ljevičar Scholz u prednosti pred konzervativnim Laschetom za samo 3 postotna boda. Treća je kandidatkinja Annalena Baerbock iz Zelenih.

Čelnik lijevog centra Olaf Scholz rekao je da je oduševljen.

"Zadovoljan sam što su građani ove zemlje glasali na način na koji su glasali", rekao je.

Kancelarka u odlasku, Angela Merkel, koja je vodila najveće europsko gospodarstvo gotovo 16 godina, podržala je svog kolegu demokršćanina Lascheta. Učinila je to i na posljednjem skupu pred izbore.

Ankete su pokazale značajne pomake za socijaldemokrate, u poređenju s njihovim stanjem početkom ove godine, te nagli pad za blok Unije.

Glavni tajnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Paul Ziemiak je izrazio žaljenje zbog rekordno slabog rezultata za Uniju CDU/CSU koja je osvojila 8 posto manje glasova nego na posljednjim izborima. Ziemiak je rekao kako se očekuje "duga izborna noć" s neizvjesnim rezultatom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije