Izborni dan u Njemačkoj / Očekivanja građana nakon odlaska Angele Merkel

26. 09. 2021. u 16:58:00 AA

Shares: 0

U Njemačkoj se održavaju parlamentarni izbori na kojima glasači biraju 20. saziv saveznog parlamenta, Bundestaga.

Birališta su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, a glasanje će trajati sve do 18 sati.

U prvim satima nakon otvaranja birališta većinom su glasali stariji građani, dok su mlađi i sredovječni birači počeli izlaziti na birališta popodne.

Od jutros je na biralištima u cijeloj zemlji zabilježen veliki odziv glasača. Na pojedinim biračkim mjestima u Berlinu mogli su se vijdeti dugi redovi građana koji čekaju da glasaju.

Građani s kojima su razgovarali reporteri AA kazali su da nakon izbora očekuju promjenu strukture vlasti kao i socijalne politike.

Neki glasači kazali su da će ovaj put glasati za drugu stranku u odnosu na političku opciju kojoj su ukazali povjerenje na izborima 2017. godine.

Thomas Karstening, koji je glasao u četvrti Friedrichshain, rekao je kako vjeruje da će izbori biti vrlo neizvjesni i uzbudljivi.

Kako je kazao, želi da se konačno dogodi politička promjena.

"Ne može se više nastaviti kao do sada", dodao je ovaj građanin.

Franziska, koja je također iskoristila pravo glasa, podsjetila je da kancelarka Angela Merkel ovaj put nije kandidat za ponovni izbor.

"Ovo su veliki izbori jer Merkel odlazi. Definitivno će doći do velike promjene. Baš je uzbudljivo", rekla je ona.

Karstan, još jedan građanin koji je glasao na izborima u Njemačkoj, rekao je da posebno želi promjenu politike zaštite okoliša.

Jedna od osoba koja je željela ostati anonimna, rekla je nakon glasanja da se osjeća dobro.

"Prvi put sam glasala za stranku koja nije stranka za koju sam ranije glasala. Pročitala sam izjave i izborni program stranke za koju sam ranije glasala i shvatila da to ne odgovara mom trenutnom načinu života, mojim željama i interesima. Zato sam morala promijeniti svoj izbor", rekla je ona.

Sibel Sener, porijeklom iz Turske, kazala je da je glasala imajući u vidu globalna kretanja i probleme.

Na pitanje o tome šta očekuje u Njemačkoj nakon odlaska kancelarke Angele Merkel, istakla je da bi u početku moglo doći do određene konfuzije.

"Ali ako nastave s njemačkom disciplinom, mislim da će se to brzo riješiti i da ćemo ponovo imati funkcionalnost", kazala je Sener.

Na parlamentarnim izborima učestvuje ukupno 47 stranaka, a pravo glasa ima oko 60,4 miliona birača. Na ovim izborima birači imaju mogućnost birati između 6.211 kandidata u 299 izbornih jedinica u 16 saveznih država.

Očekuje se da će se broj zastupnika u Bundestagu, koji broji 709 zastupnika, još više povećati zbog različite primjene u izbornom sistemu.

Na ovim izborima prvi put će glasati i oko 2,8 miliona birača. Od ukupnog broja glasača 31,2 miliona čine žene, a 29,2 miliona muškarci.

Također, 21,3 posto glasača su stariji od 70 godina, a stopa glasača mlađih od 30 godina je 14,4 posto. Procjenjuje se da će se broj ljudi koji glasaju poštom ove godine povećati, a oko 40 posto glasača moglo bi iskoristiti takvu mogućnost.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Prema rezultatima anketa, očekuje se žestoka borba između CDU/CSU i SPD.

Na izborima 2017. godine CDU/CSU je osvojio 32,9 posto glasova, SPD 20,5 posto, Alternativa za Njemačku (AfD) 12,6 posto, Slobodna demokratska stranka (FDP) 10,7 posto, Lijeva stranka 9,2 posto, a Zeleni 8,9 posto.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA