"Nevin sam": Podignuta optužnica protiv bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja

0
Anadolija
"Nevin sam": Podignuta optužnica protiv bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja
Wikipedia / Nicolas Sarkozy

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy optužen je u petak za navodno finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2007. godine iz Libije. Optužnicu je u petak popodne objavio francuski nacionalni finansijski tužilac.

Sarkozy je bio predmet devet odvojenih istraga u vezi s njegovim navodnim primanjem sredstava od bivšeg libijskog vladara Muammara Gaddafija. Ovo je četvrto i posljednje suđenje zbog optužbi.

Sarkozy je u petak brzo reagovao na Twitteru odbacivši navode optužnice, rekavši:

"Nevin sam. Znam da će istina na kraju trijumfovati."

Podignuto je više optužnica, uključujući aktivnu i pasivnu korupciju, prikrivanje pronevjere javnih sredstava, trgovanje uticajem, ilegalno finansiranje kampanje i zloupotreba imovine kompanije.

Navodi su prvi put na vidjelo izašli 2012. godine na stranicama "Mediaparta", nezavisnog francuskog istraživačkog časopisa. Za Sarkozyja se navodi da je dobio ukupno 50 miliona eura kao podršku njegovoj predizbornoj predsjedničkoj kampanji.

Sarkozyju je posljednji put suđeno u junu 2019. godine, ali je odbio odgovoriti na pitanja istražitelja, optužujući ih za "zavjeru".

Apelacioni sud u Parizu pokrenuo je 24. septembra žalbu u kojoj je želio potvrditi tužbene zahtjeve i pokrenuti postupak. Bivši predsjednik se 28. septembra žalio pokušavši blokirati istrage protiv njega. Sud je odbacio njegovu žalbu.

Istraga o Sarkozyjevom prljavom udruživanju s Gaddafijem obuhvatila je dokaze u obliku sumnjivih finansijskih transakcija, kao i svjedočenja libijskih zvaničnika, među kojima i Gaddafijevog sina, te dopise tajnih službi koji su također predstavljeni sudu.

"Saznao sam za ovu novu optužnicu s najvećim čuđenjem. Na kraju ću dokazati svoju savršenu nevinost. Uložiću svu odlučnost i energiju koju imam. Nepravda neće pobijediti", poručio je Sarkozy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije