Blatter: Katar je potkupio Francuze, Platinija, Sarkozyja, sve za Mundijal

Radiosarajevo.ba
Blatter: Katar je potkupio Francuze, Platinija, Sarkozyja, sve za Mundijal

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter koji je smijenjen krajem 2015. godine zbog upletenosti u korupciju i kažnjen šestogodišnjom zabranom obavljanja poslova povezanih s fudbalom.

Nedavno je izdao autobiografiju "Moja istina" u kojoj je otkrio pozadinu i uzrok svoje smjene, ali i svoju verziju priče o dodjeli Svjetskog prvenstva Kataru.

"Izvještaj Komisije, koja je obišla Katar, nije ni pročitan pred Izvršnim odborom Međunarodne fudbalske organizacije. Svi su znali da je negativan, odnosno da ne ispunjava postavljene standarde. Svi članovi Izvršnog odbora odlučili su unaprijed pa ih zato nikakvi izvještaji nisu zanimali.

Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan i usvojen, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milionskim ulaganjima u francuske avione i Paris Saint-Germain pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nagovarao svoje istaknute fudbalske poznanike da glasaju za Katar. I Michel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu", rekao je Blatter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije