Priveden bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy

Radiosarajevo.ba
Priveden bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy
Foto: EPA / Nicolas Sarkozy
Bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy jutros je ponovo uhapšen.

Kako javlja Sky News, Sarkozyja je privela francuska policija zbog sumnje u malverzacije oko financiranja svoje kampanje.

Prema pojedinim izvorima bliskim istrazi navodi se kako je Sarkozy priveden na ispitivanje zbog povezanosti sa neregularnostima u finansiranju njegove kampanje. Tačnije, istraga se odnosi na navodne finansijere iz Libije koji su donirali novac za njegovu kampanju 2007. godine.

Prema Le Mondu, ovo je prvi put da je Sarkozy ispitan u vezi s ovom istragom, koja je otvorena u aprilu 2013. godine. Trebao bi biti zadržan i do 48 sati, a mogao bi se naći i pred Vrhovnim sudom Francuske ukoliko policija odluči zatražiti podizanje optužnice.

Inače, Sarkozy je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine. Pokušao se na ovu poziciju vratiti i tokom izbora 2017. godine, no nije uspio ubijediti glasače iz svoje partije za podršku, te je odustao od kandidature.

Također, ranije se suočio s optužbama za iskorištavanje nasljednice kompanije L'Oreal Liliane Bettencourt, tačnije prednosti nad njenom navodnom "mentalnom krhkošću", kako bi dobio donacije za izbornu kampanju, ali je optužnica protiv njega u ovom slučaju odbačena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije