Gaddafijev rođak tuži Hillary Clinton zbog "podrške terorizmu i uništenja Libije"

1
Radiosarajevo.ba
Gaddafijev rođak tuži Hillary Clinton zbog "podrške terorizmu i uništenja Libije"
Wikipedia / Ahmed Gaddafi al-Dam i Hillary Clinton

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton mogla bi se suočiti sa krivičnim gonjenjem zbog optužbi za "podršku terorizmu i uništenje Libije".

Tužbu trenutno pripremaju advokati Ahmeda Gaddafija al-Dama, rođaka bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija. Gaddafi al-Dam je napomenuo da će uz ovaj slučaj biti priloženi dokumenti koje američki State Department nije objavio, a služe kao osnova za krivično gonjenje bivšeg državnog sekretara.

Prije nekoliko godina, osnivač WikiLeaksa Julian Assange najavio je materijale koji otkrivaju ključnu ulogu Hillary Clinton u svrgavanju Gaddafija u događajima u Libiji 2011. U to vrijeme je Hillary Clinton obnašala funkciju američkog državnog sekretara.

Prema Assangeu, Clinton je bila ta koja je inicirala svrgavanje Gadafija kako bi udovoljila vlastitim političkim ambicijama. Potez je bila njezina želja da pokaže svoju sposobnost u budućoj utrci za predsjednika SAD-a.

Inače, Ahmed Gaddafi al-Dam znao je najavljivati bombastične sudske procese i u prošlosti. Tako je u martu 2018. godine pozvao na hapšenje Nicolasa Sarkozyja, bivšeg predsjednika Francuske, pod optužbom za nelegalno financiranje njegove kampanje, pasivnu korupciju i primanje novca od libijske vlade na izborima 2007.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije