Kako je govorio Gaddafi: "Uništili smo Jugoslaviju, kao i Hitler"

Radiosarajevo.ba
Kako je govorio Gaddafi: "Uništili smo Jugoslaviju, kao i Hitler"
Foto: Arhiv / Moammar Gaddafi

Stradali diktator svoju je zemlju ostavio u ruševinama, ali kada je bio na vlasti - bio je nedodirljiv

Desetljeće je prošlo otkada je sada već svrgnuti diktator Libije Moamer al Gaddafi pri UN-u održao govor u kojem se dotakao i Jugoslavije.

"Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i dio po dio nakon što ju je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, uradili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim osobnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga? Ako je mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Generalna skupština bi trebalo da pokrene istragu i da odluči koga osuditi na Međunarodnom sudu", rekao je tada Gaddafi (1.05 na snimci) čija je zemlja, piše Alo, dobivala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, dok je s druge strane naša zemlja dobivala naftu.

Kada su nafta i Gaddafi u pitanju valja se prisjetiti još nekih anegdota.

Možda najbolji opis rješavanja poslova kod Gadafija ponudio je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić koji je godinama surađivao s libijskim diktatorom.

"Evo, ispričat ću vam što se dogodilo tijekom jednog drugog posjeta Libiji, prije kojeg me nazvao Franjo Gregurić, tadašnji direktor Ine, i zamolio da pokušam pomoći riješiti dug od 25 miliona dolara, koliko je jedna libijska državna kompanija dugovala Ini. Kada sam se sreo s Gadafijem, rekao sam mu: “Slušaj, pukovniče, jedna tvoja kompanija duguje Ini 25 miliona dolara.”

Gadafi je bez komentara podignuo telefonsku slušalicu i nekome rekao: “Nemojte da g. Mesić još koji puta mora postavljati pitanje tog novca!” Dug je istog trena bio riješen", ispričao je Mesić u razgovoru za Večernji list.

Ne treba zaboraviti da je i Nicolas Sarkozy, bivši francuski predsjednik, svojedobno završio u pritvoru zbog primanja miliona eura od ubijenog libijskog diktatora koji je imao čitav niz korupcijskih afera, piše Express.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije