Gaddafijev rođak: Evo zašto su srušili libijskog pukovnika

J. M.
Gaddafijev rođak: Evo zašto su srušili libijskog pukovnika
/ Ahmed Gaddafi al-Dam i Muammar Gaddafi (Foto: medafricatimes)
Na petu godišnjicu smrti Muammara Gaddafija njegov rođak Ahmed Gaddafi al-Dam dao je intervju za televiziju RT.

Naglasio je da zapadne zemlje snose odgovornost za ono što se dogodilo jer su se plašili nezavisnosti Afrike i, posebno, pojave afričke valute – zlatnog dinara. A oni koji su sebe nazivali libijskim revolucionarima su, u stvari, radili u interesu vanjskih silea, rekao je Gaddafi al-Dam.

"Danas u svakom libijskom gradu postoji grob Gaddafija, on je zauzeo mjesto u srcu svakog Libijca, miliona ljudi širom svijeta, u Africi, arapskom i islamskom svijetu… Svi Libijci danas žale zbog onoga što se desilo prije 5 godina. Tražimo istragu protiv onih koji su napali Libiju, likvidirali Gaddafija, ubili 30 hiljada ljudi…", kaže al-Dam.

Gaddafijev rođak smatra da je Libija samo jedna od meta zapadnih zemalja.

"Kada vidimo kako uništavaju Irak, Siriju, Libiju, Jemen, spremaju zavjeru protiv Alžira, shvatit ćemo da su na njihovoj meti zemlje koje imaju dobre odnose s Rusijom. Zato ih žele uništiti ekonomski i vojno."

U slučaju Libije dosta se govori o projektu Muammara Gaddafija da se uspostavi afrička valuta – zlatni dinar kao alternativa za dolar.

"To je bio jedan od glavnih razloga za invaziju i ubistvo Gaddafija. Libijski vođa je vodio borbu za oslobođenje čitavog afričkog kontinenta i protjerivanje kolonijalnih zemalja. Želio je da se postigne jedinstvo afričkih zemalja za transformaciju kontinenta u Sjedinjene Države Afrike. Aktivno je radio na ovom cilju, posjećivao mnoge zemlje, razgovarao s kraljevima, šeicima, sultanima…

Pokriće za afrički dinar trebalo je biti zlato jer je Libija 2010. godine postala 14. zemlja svijeta po zlatnim rezervama.

"Gaddafi je shvatio da je dolar sredstvo globalne hegemonije SAD. A on je bio slobodan čovjek, i tražio da se oslobodimo dolara. Tako bi Afrika sačuvala svoje prirodne resurse kao što su kobalt, zlato, magnezijum, nafta i gas. Spremili smo i velike poljoprivredne i projekte korištenja solarne energije…", kaže Ahmed Gaddafi al-Dam, uz podsjećanje da je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da Libija predstavlja "opasnost za monetarni sistem čovječanstva".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije