"Turske snage će ući i u sirijski grad Al-Bab"

Anadolija
"Turske snage će ući i u sirijski grad Al-Bab"
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Bursi kako će turske snage ući i u sirijski grad Al-Bab, jer je tamo neophodno formirati zonu očišćenu od terorizma.

Erdogan je govorio na ceremoniji otvaranja kampusa u Inegolu, nedaleko od turskog grada Burse, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Turskoj i regiji.

Govorio je i o akciji "Štit Eufrata", te istakao kako će turske snage ući i u sirijski grad Al-Bab, iako neki govore da to ne trebaju raditi.

“Neki govori ‘Nemojte ulaziti u Al-Bab’. Primorani smo, ući ćemo. Zašto? Zato što tu moramo formirati zonu očišćenu od terorizma. Ako koalicione snage budu spremne da se krećemo zajedno, možemo to uraditi i protiv ISIS-a u Rakki. Ali ne zajedno sa PYD-om i YPG-om. Zajedno sa SAD-om i koalicionim snagama. Nećemo pored sebe terorisitičke organizacije", poručio je Erdogan.

Osvrnuo se i na borbu protiv terorističke organizacije FETO, odgovorne za pokušaj državnog udara 15. jula u Turskoj, te kazao kako se ta borba nastavlja u skladu sa demokratijom i pravdom.

Predsjednik Erdogan najavio i otvaranje tunela Euroazija, koji dijelom prolazi ispod dna mora i spaja Europu i Aziju. Poručio je kako bi tunel mogao biti otvoren 20. ili najkasnije 26. decembra ove godine.

"Iako smo tokom posljednjeg perioda suočeni sa brojnim izdajama i napadima, nikada nismo izgubili našu hladnokrvnost, hrabrost i odlučnost. I pored pokušaja zamki čija je meta bila naša ekonomija, nismo odustali od naših ciljeva", rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Tunel Euroazija dug je 5,4 kilometra, a ukupna dionica na kojoj se nalazi ovaj tunel, a koja spaja istanbulske kvartove Kazlicesme i Gostepe iznosi 14,6 kilometara. Predviđeno je da će vožnja na ovoj relaciji trajati oko 15 minuta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije