Macron poručio da će braniti Francusku i Europu, Trump mu čestitao

Fena
Macron poručio da će braniti Francusku i Europu, Trump mu čestitao
Branit ću Francusku, branit ću Europu i učiniti sve što mogu da je ojačam, poručio je izabrani predsjednik Francuske Emmanuel Macron u pobjedničkom govoru pred hiljadama pristalica u dvorištu najvećeg muzeja na svijetu Louvra u Parizu.

Macron je u kratkom, ali vrlo smirenom i nadahnutom govoru zahvalio francuskom narodu na povjerenju koje je dobio, pobijedivši Marine Le Pen sa više od 65 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora.

"Uradit ću sve što mogu da budem dostojan vašeg povjerenja. Neću vas zaboraviti", rekao je Macron, osvrnuvši se i na duboke podjele u državi, ekonomske probleme i borbu za sigurnost.

On se obavezao da će ujediniti naciju. Istaknuo je da nosi veliku čast i još veću odgovonost te da će štiti interese svih građana, ne samo svojih birača.

Pozdravio je i Le Pen i rekao da je svjestan ogorčenja, nervoze i sumnje mnogih Francuza. Poručio je da će biti odlučan u rješavanju problema.

"Branit ću našu zemlju njene interese i njen imidž. Moramo smiriti strahove, vratiti samopouzdanje i okupiti ljude u borbi s izazovima budućnosti", rekao je Macron.

Dok je novi francuski lider govorio u Parizu u nizu čestitki svjetskih lidera našla se i ona Donalda Trumpa, američkog predsjednika koji mu je čestitku poslao putem društvene mreže Twitter. Trump je u poruci izradio nadu da će dobro surađivati s Macronom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije