Le Pen priznala poraz: Emmanuel Macron novi predsjednik Francuske

Fena
Le Pen priznala poraz: Emmanuel Macron novi predsjednik Francuske
EPA / Emmanuel Macron proslavlja pobjedu
Emmanuel Macron, kandididat centra i predsjednik stranke "En Marche“ novi je predsjednik Francuske, govore prvi preliminarnin rezultati koje objavljuju francuski mediji, odmah po okonačnju drugog kruga predsjedničkih izbora.

Macron je sa 65,1 posto glasova uvjerljivo pobijedio Marine Le Pen, kandidatkinju radikalne desnice, javila je France24.

Također, Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog fronta, priznala je večeras poraz u drugom krugu predsjedničkih izbora od Emmanuela Macrona, novog predsjednika Francuske.

Obrativši se okupljenim simpatizerima, Le Pen je rekla kako je nazvala Macrona i čestitala mu na pobjedi, jer ona voli Francusku. Prema preliminarnim procjenama rezultata, ona je osvojila 34,5 posto glasova.  

"Francuzi su odabrali kontitnuitet. Ovo je historijska odluka i mi ćemo biti prva linija opozicije novom predsjedniku. Prva runda izbora je pokazala veliku podijeljenost francuskog društva", izjavila je Le Pen.

I uoči izbora favorit je bio Macron, a i današnje izlazne ankete koje su objavili mediji su mu davale veliku prednost. Francuski izbori došli su u središte pažnje svjetskih medija zbog dubokih podjela između kandidata, posebno u pogledu odnosa prema Evropskoj uniji, ali i u pitanjima sigurnosti.

Novi predsjednik Francuske Emmanuel Macron 39-godišnji je lider političke stranke En Marche! (Naprijed!), koju je osnovao prošle godine kade se odlučio kandidirati za predsjednika.

Prethodno je kao član Socijalističke stranke bio ministar ekonomije u vladi Manuela Vallsa, ali je dao ostavku kada je krenuo u kampanju.

Donedavno potpuno nepoznat političar stekao je veliku popularnost progresivnim i liberalnim stavovima, kojima je parirao usponu desničara Marine Le Pen.

Karijeru je počeo kao investicijski bankar iz Amiensa iz miljea francuske elite. Bio je i savjetnik bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea.

Macronov politički program je dugo bio nepoznanica, iako je u javnosti iznosio liberalne i reformističke stavove, a mnogi ga smatraju socijaldemokratom. Pažnju je privukao još 2015. godine kada je javno zatražio da državni službenici budu plaćeni po učinku.

No, kao novo lice, otvorenih političkih pogleda, proevropski i reformski orjentiran političar bio je najsnažniji odgovor desnici na čelu sa Marine Le Pen. Mnogi analitičar smatraju da je upravo to bilo ključno u njegovom usponu i pobjedi na izborima za petogodišnji predsjednički mandat u Elisejskoj palači. Kao ministar se zalagao za promjene koje koriste poslovnom svijetu i privrednicima.

Tokom kampanje zagovarao je evropske vrijednosti, ostanak u EU i NATO, ali i neophodne reforme u Evropskoj uniji. Podršku su mu, još kao kandidatu, pružili brojni visoki svjetski zvaničnici poput Angele Merkel, Baracka Obame i Jeal Claude Junckera.

Rođen je u dobrostojećoj porodici dvoje ljekara, a kao mladić je prošao elitne škole i univerzitete i na kraju se zaposlio u državnoj službi. Prvobitno ju je napustio kako bi radio za mnogo veću plaću u banci "Rothschild & Cie Banque“, ali se potom ponovo vratio i bio finansijski inspektor.

Macron je u braku s Brigitte Trogneux koja mu je bila učiteljica u srednjoj školi i poznaje je od svoje šesnaeste godine. Vezu su počeli kad je on postao punoljetan. S obzirom na dobnu razliku od 24 godine, njihov je brak stalna tema tabloida i medija.

Macron je postao najmlađi šef francuske države od Napoleona do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije