Izlazne ankete: Macron zasad vodi s više od 60 posto glasova

Hina
Izlazne ankete: Macron zasad vodi s više od 60 posto glasova
EPA / Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj
Do 17 sati glasalo je 65.30 posto birača u drugome krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove države što je manji odziv u odnosu na zadnja tri izbora.

Prema izlaznim anketama koje su prenijeli belgijski mediji Emmanuel Macron vodi s više od 60 posto.

Prema podacima francuskog MUP-a odziv je slabiji u odnosu na prvi krug 23. aprila kada je do 17 sati glasalo 69,42 posto birača, ali i u odnosu na drugi krug predsjedničkih izbora 2012., kada je do istog vremena glasalo 71,96 posto, piše agencija AFP. 

Kako je prenijela agencija Reuters pozivajući se na procjene koje su objavili Harris Interactive, Ifop Fiducal i Ipsos Sopra, odziv je iznosio 27, 25 te 26 posto.

Sve su ankete predviđale izbornu pobjedu 39-godišnjem Emmanuelu Macronu između s prikupljenih 61,5 i 64 posto glasova, prema 37 do 38,5 posto 48-godišnjoj Marine Le Pen, kandidatkinji krajnje desne stranke Nacionalne fronte.

Belgijski mediji već su poslije podne objavili  prve izlazne ankete koje su provela tri neimenovana instituta. Macron je  tako dobio između 62 i 63 posto glasova, prenijela je belgijska javna televizija RBF, piše agencija Reuters i dodaje da te podatke nije mogla provjeriti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije