Agencija za cyber sigurnost ispitat će napad na Emmanuela Macrona

Radiosarajevo.ba
Agencija za cyber sigurnost ispitat će napad na Emmanuela Macrona
Francuska vladina agencija za cyber sigurnost ispitat će hakerski napad na centrističkog predsjedničkog kandidata Emmanuela Macrona, saopćio je vladin zvaničnik.

Vladin zvaničnik je dodao da je, prema svemu sudeći, riječ o veoma ozbiljnom kršenju cyber sigurnosti.

Prethodno je francuska izborna komisija saopćila da istražuje hakerski napad i objavljivanje dokumenata francuskog predsjedničkog kandidata Emmanuela Macrona, a medijima je zabranjeno objavljivanje "procurjelih" podataka i mailova.

Macron je hakiranje nazvao očajničkim pokušajem da se omete drugi krug predsjedničkih izbora, koji se održavaju danas, a njegov tim je prokomentirao da su bili žrtve velikog i koordiniranog hakiranja.

Izborna komisija je saopćila da je na društvenim mrežama "procurjela" značajna količina podataka, kao i neke lažne informacije.

Do "curenja" podataka je došlo 36 sati prije glasanja u ključnom drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima Francuzi biraju između kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen i Macrona.

U međuvremenu, glasanje je počelo u subotu na francuskim prekomorskim teritorijama kao i u nekim ambasadama u inozemstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije