Objavljeni povjerljivi mailovi: Macron tvrdi da je na meti hakera

Radiosarajevo.ba
Objavljeni povjerljivi mailovi: Macron tvrdi da je na meti hakera
EPA / Emmanuel Macron proslavlja pobjedu
Izborni štab nezavisnog kandidata na predsjedničkim izborima u Francuskoj Emmanuela Macrona saopćio je da je žrtva velike i koordinirane hakerske operacije.

Oni tvrde da je Macronu nanesena šteta nakon što je veliki broj mailova iz kampanje objavljen online u petak uvečer, dan prije održavanja drugog kruga izbora u Francuskoj.

Reuters je objavio da je korisnik koji sebe naziva "Emleaks" postavio oko devet gigabajta podataka na site Paste Bin koji omogućava šerovanje anonimno postavljenih dokumenata.

Macronov izborni štab također je saopćio da su prije nekoliko sedmica ukradeni autentični dokumenti koji su nakon toga pomiješani s lažnim dokumentima kako bi izazvali sumnju i dezinformacije.

Kako je navedeno, dokumenti ne predstavljaju razlog za zabrinutost već pokazuju normalno funkcioniranje predsjedničke kampanje. Oni tvrde da oni koji su objavili mailove žele uništiti Macronovu kampanju samo nekoliko sati pred drugi krug izbora koji se održavaju u nedjelju.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske nije želio komentirati navodno hakiranje mailova Macronove kampanje jer je kampanja završena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije