Koronavirus izmijenio izgled dvojici oboljelih kineskih liječnika

Radiosarajevo.ba
Koronavirus izmijenio izgled dvojici oboljelih kineskih liječnika
PrtScr / Dr. Yi i Dr. Hu

Dvoje kineskih liječnika koji su bili teško bolesni od COVID-19, otkrili su da im je koža potamnila nakon što su se oporavili od te bolesti.

Dr. Yi Fan (42) i Dr. Hu Weifeng (42) zarazili su se koronavirusom u januaru dok su liječili pacijente u bolnici u Wuhanu.

Većina smatra da je tamnjenje njihove kože uzrokovala hormonska neravnoteža nakon što im je jetra oštećena virusom, rekao je njihov liječnik za kineske državne medije.

Dr Yi i Dr Hu su radili i s pokojnim liječnikom Lijem Wenliangom, koji je još u početku upozoravao na koronavirus, zbog čega je kažnjen, a na početku februara je i sam preminuo od posljedica zaraze.

Obojici liječnika je koronavirus dijagnosticiran 18. januara. Najprije su smješteni u bolnicu za plućne bolesti u Wuhanu, a zatim su ih dvaput premještali u druge bolnice.

Kardiolog doktor Yi pobijedio je COVID-19 nakon što su ga liječnici spojili na uređaj ECMO, na kojem je bio čak 39 dana. Radi se o uređaju koji zamjenjuje funkciju srca i pluća te upumpava kisik u krv.

Za kinesku je državnu televiziju Yi rekao da se uglavnom oporavio. Može se sam okretati u krevetu, no još uvijek mu je teško samostalno hodati. Priznao je i da ga je bolest traumatizirala.

"Kad sam došao svijesti, bio sam jako uplašen. Često sam imao noćne more", ispričao je.

Dodao je i da se često borio sa psihičkim problemima, a liječnici su ga tješili i organizirali mu savjetovanje.

Stanje doktora Hu je nešto ozbiljnije. Taj urolog je u bolničkom krevetu proveo 99 dana, a njegov liječnik, Li Shusheng kaže da je zabrinut za mentalno stanje doktora Hu. I on je bio na terapiji uređajem ECMO od 7. februara do 22. marta, a ponovno je mogao govoriti 11. aprila. Još uvijek je na odjelu intenzivne njege.

Dr. Li ima i nešto drugačije mišljenje pa smatra da je koža ovih dvojice liječnika potamnila zbog određenog lijeka koji su primili na početku liječenja, no nije naveo o kojem se lijeku radi. Naime, jedna od nuspojava tog lijeka je upravo tamnjenje kože. Očekuje se da će im se boja kože vratiti u normalu nakon što im se jetra oporavi, pieš Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije