Amerikanci počeli istragu: Da li je koronavirus nastao u laboratoriji u Wuhanu

Anadolija
Amerikanci počeli istragu: Da li je koronavirus nastao u laboratoriji u Wuhanu

Američki ministar odbrane Mark Esper je izjavio u četvrtak da istražuju tvrdnje o tome da je nova vrsta koronavirusa (COVID-19) nastala u laboratoriju u Kini.

"Ne možemo tolerisati da Kina sakrije činjenice o COVID-19", kazao je Esper za američku televiziju "NBC".

Naglasio je da pomno prate navode da je virus "izašao iz laboratorija u gradu Wuhanu u Kini", dodajući kako još uvijek nije moguće dokazati takve tvrdnje.

"Ali nešto ipak znamo sa sigurnošću. Kineska vlada nije djelovala transparentno. Kao prvo, trebaju biti transparentniji", kazao je Esper, dodajući da je prilično teško vjerovati informacijama koje stižu iz Kine.

"Oni nas dovode u zabludu od prvog pojavljivanja virusa", rekao je Esper, te naglasio da i dalje ne vjeruje Kini.

"Ne vjerujem da nam Kina govori istinu ni sada. Moramo stvarno ispitati šta se događa. Ovo je globalna pandemija, pružit ćemo globalni odgovor. Ne možemo dopustiti Kini da sakrije činjenice o epidemiji", poručio je američki ministar odbrane.

Kina odbacuje navode da je globalna pandemija novog koronavirusa možda nastala u laboratoriji u blizini grada Wuhan, gdje su bili pohranjeni zaraženi uzorci.

Zhao Lijian, portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine, citirao je generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i ostale medicinske stručnjake, koji su rekli da nema dokaza da je prenos virusa počeo iz laboratorije i da nema "naučne osnove" za takve tvrdnje.

“Uvijek vjerujemo da je ovo naučno pitanje i da zahtijeva stručnu procjenu naučnika i medicinskih stručnjaka. Samo uz razuman odgovor međunarodna zajednica može pobijediti u ovoj borbi. Kina će nastaviti sarađivati s drugim zemljama kako bi se međusobno pomagali i podržavali“, rekao je u četvrtak Lijan.

Kina je, također, oštro demantovala tvrdnje da je odgađala izvijestiti o izbijanju virusa u Wuhanu krajem prošle godine i da je prijavila nedovoljno slučajeva zaraze, što je pogoršalo uticaj pandemije na Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije