Pročitajte objašnjenje iz Kine: Zašto je povećan broj umrlih od virusa u Wuhanu

Radiosarajevo.ba
Pročitajte objašnjenje iz Kine: Zašto je povećan broj umrlih od virusa u Wuhanu
Foto: EPA-EFE / Doktori u bolnici u Wuhanu

Komanda za prevenciju i kontrolu epidemije bolesti COVID-19 grada Wuhana je 17. aprila objavila revidirane podatke o epidemiji u tom gradu.

''Do 24 sati 16. aprila je revidirani broj potvrđenih slučajeva povećan za 325, a revidirani broj smrtnih slučajeva za 1290. Odnosno do 24 sati 16. aprila ukupan broj potvrđenih slučajeva u Wuhanu iznosi 50333, a broj smrtnih slučajeva je 3869,'' stoji u objavi Komande, prenosi kineski radio.

Wuhan je, podsjetimo, bio grad u kojem su se, zvanično, pojavili prvi oboljeli od infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa (SARS-CoV-2). Kina je uspjela suzbiti bolest s kojom se trenutno bori ostatak svijeta, no sve se češće čuju formalne diplomatske kritike kako Kina nije prikazala stvarne brojeve.

Prema podacima stranice Worldometer, u Kini je ukupno bilo zaraženo 82,692 osobe, a njih 4,632 je preminulo. S druge strane, u SAD-u je trenutno već skoro 700 hiljada zaraženih, gdje je i više od 34 hiljade umrlih. Italija, Španija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka također imaju veći broj zaraženih od Kine. Zvanični Washington, London, a sad i Pariz tvrde da s tim brojkama "nešto nije u redu". 

Iz Kine, pak, odgovaraju kako su reviziju napravili "u duhu odgovornosti prema povijesti, narodu i poginulima, s ciljem osiguravanja transparentnosti i tačnosti podataka". Tvrde da su u Wuhanu je osnovalo posebnu istraživačku ekipu za epidemijske velike podatke i epidemiologiju, koja zajednički radi s drugim nadležnim gradskim organima iz sektora medicine i zdravstva, kontrole bolesti, javne sigurnosti, civilnih poslova, pravosuđa i statistike te je "internetskim i ostalim metodama još jednom provjerila podatke o epidemiji u tom gradu".

Nakon što su, tvrde, usporedili i provjerili slučajeve zabilježene u svim sistemima, izbrisana su duplo upisana imena i dodali neupisana.

"Osim internetskih metoda je istraživačka ekipa sakupila podatke sa svih adresa povezanih s epidemijom, uključujući klinike za groznicu, bolnice, kabinske bolnice, mjesta za karantenu, stambena naselja u kojima se pojavio zaraženi slučaj, zatvore, domove za starije itd., kao i lične podatke svih slučajeva te u saradnji s medicinskim institucijama, stambenim naseljima, primarnim policijskim službama, institucijama i obiteljima gdje su zaraženi pacijenti radili i živjeli, provjerila ime po ime. Temeljem ovih nalaza je gradska Komanda objavilo navedene revidirane podatke", poručili su kineski izvori pa napisali i ovo:

"U obavijesti su također analizirani razlozi razlike u podacima: prvo, na početku epidemije se dogodilo naglo povećanje broja pacijenata, što je prouzročilo veliki nedostatak medicinskih resursa i mogućnosti te pojedini pacijenti nisu mogli biti liječeni u bolnicama, pa su umrli kod kuće. Drugo, tokom vrhunca liječenja su bolnice bile preopterećene i medicinsko osoblje je bilo zauzeto liječenjem i spašavanjem pacijenata, što je objektivno prouzročilo kašnjenje prijava, pogrešne prijave i propuste tijekom prijava. Treće, uz brzo povećavanje brojeva posebnih medicinskih institucija za epidemiju, među kojima su neke pod nadležnosti ministarstava, neke pod nadležnosti provincija, gradova ili gradića, a neke pod nadležnosti vojske, poduzeća, civilnih i kabinskih bolnica, ove medicinske institucije nisu mogli pravovremeno povezati svoje podatke s cjelokupnim sustavom namijenjenom epidemiji, niti su mogle pravovremeno prijaviti informacije o slučajevima. Četvrto, za pojedine slučajeve nije kompletno provedena evidencija pa postoje slučajevi duple ili pogrešne evidencije itd."

''Život i narod su iznad svega. Svaki umrli je ogromna žalost za svoju obitelj, a također i velika bol našem gradu. Ovom prilikom izražavamo sućut obiteljima čiji su članovi umrli od bolesti tokom ove epidemije, kao i sunarodnjacima i medicinskim radnicima koji su izgubili život u borbi protiv epidemije", saopćila je Komanda u Wuhanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije