Pandemija / Australska TV objavila reportažu - kako je sve počelo u Wuhanu

03. 04. 2020. u 12:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 39

Australska javna televizija ABC krajem februara je emitovala 45-minutnu reportažu o izbijanju epidemije koronavirusa u kineskom Wuhanu te kako je iz toga nastala globalna pandemija.

U reportaži se mogu vidjeti i neke neviđene snimke iz Wuhana u karantinu, primjerice kako policija odvodi one za koje se smatra da su zaraženi, a među sagovornicima su i strani novinari koji pokrivaju Kinu za medije poput BBC-ja.

Ističe se da je Wuhan grad od 11 miliona, pun studenata sa svih strana svijeta te je prometno čvorište, što je također pospješilo širenje virusa.

U reportaži se navodi i da su lokalni političari u Wuhanu isprva zataškavali razmjere epidemije te da su prijetili lokalnim ljekarima, piše Index.hr, koji su se o tome usudili javno progovoriti.

Obrađuje se i sudbina liječnika Lija Wenlianga, jednog od prvih koji je upozoravao na koronavirus i koji je zbog toga završio na ispitivanju u policiji. Li Wenliang je umro od infekcije COVID-19, koju je dobio putem pacijenta kojeg je liječio te je umro 7. februara ove godine.

Pogledajte reportažu:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA