Američke obavještajne službe znale za koronavirus još u novembru?

Radiosarajevo.ba
Američke obavještajne službe znale za koronavirus još u novembru?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Još krajem novembra, američke obavještajne službe upozoravale su da bi zaraza koja se proširila kroz kinesku regiju Vuhan, mogla da promjeni način života i poslovanja te da prijeti stanovništvu, javlja ABC, navodeći četiri izvora sa tajniim izvještajima.

Zabrinutost zbog onoga, što je danas poznato kao nova pandemija koronavirusa, iskazana je u novembarskom obaveštajnom izveštaju vojnog Nacionalnog centra za medicinsku obavještajnu službu (NCMI), kazala su ABC-u dva zvaničnika upoznata sa sadržajem dokumenta.

Izvještaj je rezultat analize telefonskih i kompjuterskih presretanja, zajedno sa satelitskim snimcima.

Oni su tada podigli alarme, jer će bolest van kontrole predstavljati ozbiljnu prijetnju američkim trupama u Aziji - snagama koje zavise od rada NCMI-ja.

Ovo je, kako prenosi ABC, i slika američke vlade koja je mogla znatno prije pojačati napore na ublažavanju i suzbijanju virusa, koji se neminovno proširio i na teritoriju SAD.

"Analitičari su zaključili da bi to mogao biti kataklizmičan događaj", izjavio je jedan od izvora u izvještaju NCMI-ja.

Od novembra NCMI je više puta upozoravao nacionalnu Odbrambeno-obavještajnu agenciju, Pentagon, Bijelu kuću.

Upravo od tog upozorenjau u novembru, izvori ABC-a su opisali više brifinga do decembra koje su imali sa čelnim ljudima vlade.

Sve je kulminiralo detaljnjim objašnjenjem problema, koji se našao na predsjednikovom stolu, početkom januara.

Da bi se nešto pojavilo u brifingu za predsjednika, mora prije toga proći nekoliko nedjelja provjer i analiza.

Izvještaj NCMI je bio dostupan svima iz obavještajnog miljea SAD.

Te analize su pokazale da je kinesko rukovodstvo znalo da epidemija nije bila pod kontrolom, kao i da su čuvali tu informaciju od stranih vlada i svjetskih zdravstvenih agencija.

"To bi bila značajna uzbuna koju bi ova informacija pokrenula", rekao je bivši PR pomoćnika ministra obrane Mick Mulroy

Mulroy, koji je prethodno bio visoko rangirani član CIA-e, rekao je da NCMI radi ozbiljan posao koji viši vladini čelnici ne ignorišu.

"Medicinska obavještajna služba uzima u obzir sve izvorne podatke - slikovnu inteligenciju, ljudsku inteligenciju, inteligenciju signala", rekao je Mulroy.

"Zatim slijede analiza ljudi koji poznaju ta specifična područja. Dakle, da bi se ovako nešto ispostavilo, pregledali su ga stručnjaci na tom polju. Oni zajedno procesuiraju sve podatkei sagledavaju potencijal za međunarodnu zdravstvenu krizu.

Američki predsjendik Donald Trumo rekao je u posljednjem obraćanju da je koronavirus "nešto za šta SAD nisu znale do prije dva mjeseca".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije