SAD se suočava s rekordnim porastom broja slučajeva koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
SAD se suočava s rekordnim porastom broja slučajeva koronavirusa
PrtScr / Donald Trump

Rekordni nagli porast broja slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama gurnuo je bolnice na rub kapaciteta i odveo broj zaraženih infekcija u petak na zloslutni novi svjetski rekord od 100.000, četiri dana prije američkih predsjedničkih izbora.

Sjedinjene Američke Države su u petak zabilježile svoj 9-milioniti slučaj do danas, koji predstavlja gotovo 3% stanovništva, s gotovo 229.000 mrtvih od izbijanja pandemije početkom ove godine, prema Reutersovom popisu javno objavljenih podataka.

Budući da se zemlja suočila s posljednjim dijelom burne predsjedničke kampanje kojom je dominirala pandemija koronavirusa, američke zdravstvene vlasti u petak su, također, potvrdile da je tokom posljednja 24 sata još 100.233 ljudi imalo pozitivan test na COVID-19.

Rezultat od petka postavio je novi jednodnevni rekord u američkim slučajevima peti put u proteklih 10 dana, nadmašivši prethodni vrhunac od 91.248 novih infekcija objavljenih dan ranije.

Nagli porast infekcija nastavio se kako su podaci curili u petak, a najmanje desetak država pojedinačno je prijavilo rekordan broj novih dnevnih slučajeva.

Ozbiljni slučajevi COVID-19 također su bili u porastu, jer su bolnice u šest država izvijestile da najviše pacijenata pati od bolesti od početka pandemije. Broj hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 popeo se preko 50 posto u oktobru na 46.000, što je najviše od sredine augusta.

Među teško pogođenim državama su one koje su najžešće osporavane u kampanji između republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena, poput Michigana, Sjeverne Karoline, Ohaja, Pennsylvanije i Wisconsina.

Novoobnovljeni model Sveučilišta u Washingtonu predviđa da će se broj poginulih, koji se veći dio oktobra održavao mjesečnim tempom od nešto više od 22.000, početi penjati sljedeći mjesec prema novom rekordu od više od 72.000 u januaru.

Ashish Jha, dekan Škole za javno zdravstvo Sveučilišta Brown u Providenceu na Rhode Islandu, rekao je da zemlji nedostaju adekvatna ispitivanja dok zaraze izbijaju u različitim dijelovima zemlje.

"Imamo neke od najvećih epidemija koje smo imali tijekom cijele pandemije", rekao je Jha u jednom od interjvua.

Pandemija ostaje politički nogomet u cijeloj zemlji, uključujući i El Paso u Teksasu, gdje je gradonačelnik odbio poštivati naredbu vrhovnog izvršnog direktora okruga da zatvori nebitna preduzeća, jer se zaraze povećavaju, a kapaciteti bolnica smanjuju.

Trump je u više navrata umanjio opasnost virus, čak i kad su se povećavali novi slučajevi i hospitalizacije. U petak je održao svoj optimistični ton u tweetu, rekavši kako je zemlji bilo puno bolje nego što je Europa imala u suočavanju s pandemijom.

Biden i drugi istaknuti demokrati u Kongresu kritizirali su predsjednika zbog rješavanja zdravstvene krize.

U Zastupničkom domu SAD-a, demokrati su u petak objavili izvještaj u kojem osuđuju odgovor pandemije Trumpove administracije kao "među najgorim neuspjesima vodstva u američkoj povijesti". Najmanje 6 miliona Amerikanaca gurnuto je u siromaštvo, a milioni drugih su bez posla.

Istraga CNN-a otkrila je da je 14 od 17 okruga pokazalo povećanu stopu novih slučajeva COVID-19 mjesec dana nakon organiziranja Trumpovih skupova.

U posljednjih 24 sata zabilježen je rekordan broj novozaraženih u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije