Puhovski: Šta za BiH znači pobjeda Bidena, a šta novi trijumf Trumpa

0
Fena
Puhovski: Šta za BiH znači pobjeda Bidena, a šta novi trijumf Trumpa
Foto: Fena / Žarko Puhovski

Profesor i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski tvrdi da, bez obzira koji kandidat pobijedi na predsjedničkim izborima, vanjska politika Sjedinjenih Američkih Država u odnosu na Bosnu i Hercegovinu neće biti promijenjena.

"Malo više interesa bi mogao pokazati predsjednički kandidat Demokrata Joe Biden, dok aktuelni predsjednik i kandidat Republikanaca Donald Trump ni u proteklom mandatu nije imao interes za BiH", kazao je Puhovski za Fenu.

Smatra da je Joe Biden više za intervencije po svijetu, "kao što su Demokrate radile u vrijeme predsjednika Baracka Obame", dok Trumpa zanimaju samo Rusija, Kina i Srednji Istok.

"Ako Trump pobijedi, on neće uopće intervenirati ni u kom pogledu, a ukoliko bude izabran Biden moguće je više intervencija iz SAD-a", zaključio je Puhovski.

Na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama se određuje ko će četiri godine vršiti dužnost predsjednika, odnosno potpredsjednika SAD-a. Izbori se održavaju svake četvrte godine na izborni dan, koji je od 1845. utorak iza prvog ponedjeljka u novembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije