Sedam dana do američkih izbora: Može li Biden zaustaviti "buldožera" Trumpa?

1
Radiosarajevo.ba
Sedam dana do američkih izbora: Može li Biden zaustaviti "buldožera" Trumpa?
Foto: HRT / Željko Trkanjec

Američki predsjednik, republikanac Donald Trump i demokratski izazivač Joe Biden ušli su u posljednju sedmicu kampanje za izbore koji će biti održani 3. novembra, a zbog porasta broja zaraženih i zaraze među osobljem potpredsjednika Mikea Pencea, pandemija je i dalje u fokusu utrke, prenosi svjetski mediji.

Piše: Faruk Vele

Krajnje neizvjesno

Šta je može očekivati za sedam dana za Radiosarajevo.ba vanjskopolitički analitičar i urednik portala EURACTIV.HR Željko Trkanjec.

"Može se očekivati neočekivano! Najjednostavnije moguće, upravo je Reuters/Ipsos objavio anketu prema kojoj je Biden sa sedam pao na četiri posto u Pennsylvaniji, a svi znamo da se Pennsylvanija navodi kao jedna od ključnih država koja bi mogla presuditi ove izbore. Dakle, ovoga, situacija je izuzetno neizvjesna. Biden, istina, vodi na nacionalnoj razini s oko 10 posto, ali čak i tu pada.

Bilo je 12, sad je 10. Dakle, neizvjesnost će trajati do izborne noći, čak možda i iza. Jer, dosta je dopisnih glasova, glasova koji stižu poštom i koji će se različito brojati. Prije četiri godine se moglo zaključiti već u ovo doba da Trump ide prema pobjedi. Ovdje postoje sve jasnijim da Biden nije siguran da će pobijediti", kaže Trkanjec.

A debata?

Trkanjec tvrdi da Biden jeste pobijedio na debati, ali da, prema njegovom mišljenju, nije ostavio dovoljno dobar dojam.

Budući je pandemija je i dalje u fokusu utrke, kako će ona utjecati na konačan ishod?

"Financial Times je upravo objavio da je prvi puta većina Amerikanaca rekla da Trump nije dobro upravljao ekonomijom u doba pandemije. A tu je razlika svega 3-4 posto. Pandemija ima utjecaj, ali nikakav na Trumpovo stabilno biračko tijelo. To je ono što je ključno. On svog 40 posto biračkog tijela ima bez obzira na sve, i to je snaga koja njega nosi", govori Trkanjec.

Po njemu, ključno pitanje je hoće li ljudi na ovim izborima dovoljno glasati protiv Trumpa.

"To je temeljno pitanje. Za Bidena je, po meni, teško glasati, ne samo zbog dobi i nastupa, jer ne predstavlja nikakvu novu snagu, ništa novo. Riječ je o starom čovjeku iz establišmenta, dok Trump ima još uvijek tu auru buldožera destruktivca koji ruši stari sustave. To bijeli Amerikanci jako vole", navodi on.

Da li lijepo lice Amerike, što Biden nesumnjivo jeste, ima dovoljnu snagu da pobjedi jedan notorni trumpizam?

"To je, također, ključno pitanje. Na njega nema odgovora. Ono što je vidljivo jeste da prednost koju je imao prije mjesec, sada više ne postoji. Određenu ulogu je odigrala Trumpova zaraza. Da li je ona, zapravo, bila PR spin, ili je bila zaraza stvarno, ne znamo, ali ona je poslala poruku: 'Eto,moj pristup borbi protiv pandemije je ispravan, sve je uredu, Bidenov je pogrešan'. Tu negdje se krivulja koja je išla u Bidenovu počela korist okretati prema izjednačenosti, a izjednačenost znači Trumpovu pobjedu! Hillary Clinton je imala tri miliona glasova više, izgubila je, Biden, procjene su, mora imati četiri miliona glasova više", upozorava Trkanjec.

Borba za Pacifik

Trkanjec za Radiosarajevo.ba govorio i tome kakav će biti američka vanjska politika ukoliko pobjedi Biden, ili, u suprotnom, ako Trump ostane na čelu Amerike.

"Moramo biti svjesni činjenice da je Amerika digla ruke od istočnog Mediterana. Ne bi bilo rata na Nagorno-Karabahu, ne bi bilo sukoba Turske i Grčke u Mediteranu, u Egejskom, ne bi bilo natezanja oko Libije, da je na djelu Clintonova politika. Mi smo ušli u novo razdoblje, razdoblje koje je trasirao Barack Obama definicijom da Ukrajina i Sirija nisu američki nacionalni interes. To nije izolacionizam, to je naprosto procjena Amerike, i to ozbiljnih stručnih službi, da je Pacifik prostor na koji oni moraju maksimalno fokusirati sve svoje snage. Tamo su i Sjeverna i Južna Koreja, tamo je Japan, tamo je , konačno, Kina, Indija. Budućnost svijeta definira se u Aziji", istakao je Trkanjec, te zaključio:

"Amerika se mora okrenuti Aziji. Europa ih apsolutno ne interesira. Sve što smo vidjeli sa Trumpom, vidjet ćemo i dalje, ako Biden pobijedi. Samo ne tako grubo. I Biden će tražiti dva posto, i Biden će govoriti da se Europa mora sama braniti, i Biden će doživljavati EU kao rivala u ekonomskom smislu. To je budućnost. U tom kontekstu budućnost Zapadnog Balkana je izuzetno, izuzetno nevažna".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije